Navracsics: Most Temesvárnak áll a zászló, de még bármi lehet

Az eddigi felzárkózási programok sikeresen fejlesztették a vármegyéket, a jövőben arra lesz szükség, hogy térségi és határokon átnyúló fejlesztési programokat dolgozzanak ki” – erről beszélt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteken a Békés vármegyei Orosházán, egy lakossági fórumon.

Mint kifejtette, Békés vármegye, ahogyan a temesi, aradi, bánáti, bácskai és a csongrád-csanádi térség is, a trianoni békediktátum elszenvedője volt, ezen a helyzeten határokon átnyúló infrastrukturális fejlesztésekkel, beruházásokkal, a vállalkozások együttműködésével lehet változtatni. Szerinte még nem dőlt el, hogy a Szeged–Békéscsaba–Arad–Temesvár–Újvidék–Szabadka tengelyen melyik városé lesz a legnagyobb erő.

Most Temesvárnak áll a zászló, de még bármi lehet.

Szerinte kulcsfontosságú, hogy ezeket a régiókat gazdaságilag egységes térségekké alakítsák, és fontos, hogy ki alakítja ezt ki. Navracsics Tibor elárulta, most készül az első komplex, átfogó regionális fejlesztési terv a Dél-Dunántúlra vonatkozóan. A tárcavezető ígéretet tett arra a térség országgyűlési képviselőinek, hogy a következő fejlesztési terv Békés vármegyét érinti majd, amelyre szerinte a rendkívül rossz demográfiai mutatók megfordítása miatt is szükség van. De ez még a jövő zenéje. Még a ma pénze sincs meg.

Úgy látja, év végéig elhárulnak az akadályok az uniós források megérkezése elől, és akkor 2024–2025 már emelkedő pályát hoz. A Terület- és Településfejlesztési, valamint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program már elindult, előbbinél a pályázatok felét már kiírták, utóbbinál is közelítenek a 40 százalék felé. Úgy véli, hogy mivel az uniós programok utófinanszírozásúak, a forrásokat most a nemzeti költségvetés előlegezi meg, de ha megérkeznének az uniós támogatások, akkor azokat a pénzeket más fejlesztésekre lehetne fordítani.