A fizetőképes kereslet nagyon nehezen tud lépést tartani a bérleti díjak emelkedésével

Lényegében mindenhol megállt az albérletpiaci drágulás, szeptemberben ugyanis országosan 0,1 százalékkal emelkedtek, a fővárosban pedig 0,3 százalékkal csökkentek az átlagos lakbérek a KSH–ingatlan.com legfrissebb lakbérindexe szerint.

Az augusztusi megtorpanás után látható szeptemberi változások gyakorlatilag stagnálást jelentenek, amire az előzetes adatokból már számítani lehetett. Az viszont figyelemreméltó jelenség, hogy ez közvetlenül a nyár végi albérletszezon lecsengésével egyidőben következett be” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az ingatlanos portál közleménye szerint.

Ebben azt írják, éves szinten még mindig kétszámjegyű emelkedés látható, országosan és Budapesten egyaránt 12 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, mint tavaly szeptemberben. Fontos azonban, hogy az inflációval korrigált, országos reállakbérek a covid-járványt megelőző rekordszinttől majdnem 8 százalékkal maradnak el, a fővárosban pedig több mint 10 százalékos csökkenést mutatnak.

Az elemzés ismerteti azt is, hogy október közepén hogyan alakultak a kiadó lakások és házak árai a fővároson belül és a vármegyeszékhelyeken.

Budapesten például 240 ezer forintra nőtt az átlagos lakbér, szemben a szeptemberi 230 ezer forinttal. Bár ez első látásra jelentős havi szintű drágulásnak felel meg, ez inkább korrekciót jelenthet az augusztusi lassulás és a szeptemberi stagnálás után Balogh szerint. „Július közepén ugyanis pont erről az árszintről vágtak neki az albérletszezonnak a fővárosi kiadó lakások tulajdonosai. Másrészt szerepet játszik az emelkedésben, hogy az egyes kerületek bérleti díjai eltérő dinamikával mozognak.”

A szakértő úgy véli, egyelőre keresi az utat a piac, egyértelmű trend még nem alakult ki sem egyik, sem a másik irányba. Azonban számottevő áremelkedés nem várható a következő időszakban, mert a fizetőképes kereslet nagyon nehezen tud lépést tartani a bérleti díjak emelkedésével, vélekedik.

A vármegyeszékhelyek összesített átlaga 140 ezer forint, ez nem jelent változást havi szinten. A legdrágább nagyvárosok közé tartozik Debrecen, Győr és Veszprém, ahol 165–195 ezer forinttal számolhatnak a bérlők. A másik végletet Békéscsaba, Miskolc és Salgótarján képviseli 100–102 ezer forinttal. Szeged most a középmezőnybe került, itt 150 ezes havi átlagért juthatunk bérleményhez.

Forrás: Ingatlan.com