Újraélesztési rekordkísérletre készül az SZTE a Pick Arénában

Rekordkísérletre készülnek a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályának dolgozói október 16-án, az Újraélesztés Nemzetközi Világnapján Szegeden. Céljuk 10 ezer szegedi általános és középiskolás diáknak megtanítani az újraélesztés technikáját.

„Magyarországon évente 27 ezer esetben következik be hirtelen szívhalál, ami azt jelenti, hogy körülbelül 70-en halnak meg naponta keringésleállásban” – idézi Buresch Györgyi, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály diplomás ápoló szavait az SZTE közleménye. A magas halálozás mögött még mindig az állhat, hogy a legtöbben nem kapnak időben segítséget, márpedig az újraélesztést meg kell kezdeni 3-5 percen belül, hogy a mentők megérkezéséig a keringés fenntartható legyen.

Minden, újraélesztés nélkül eltelt perccel, 10 százalékkal csökken az esélye az életben maradásnak, mivel 3-5 perc után elkezdődik az agy károsodásának folyamata. Az újraélesztést megkezdeni és esetleg közben kisebb hibákat ejteni még mindig jobb, mint semmit sem cselekedni. Ezek alapján kijelenthető, hogy a laikusok a mentési lánc kulcsszereplői.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztálya az egyetem hármas misszióján túl, avagy az oktatáson, kutatáson és a gyógyításon felül, kiemelten fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást és szemléletformálást. Ez adta az apropóját a projektnek, amely segítségével mintegy 10 ezer szegedi általános és középiskolásnak szeretnék megtanítani az újraélesztés technikáját a Ments velünk egy életet nevű rendezvényen, 2023. október 16-án a Pick Arénában.

Buresch az is kiemelte, hogy a laikus segélynyújtás mennyiségi, de főleg minőségi mutatóinak javításában a megfelelő oktatás elengedhetetlen szerepet játszik. A projekt célja nem más, mint

minél több gyermeknek, felnőttnek megtanítani az alapszintű újraélesztés legfontosabb lépéseit,

egy újabb rekord felállításának keretében, az Újraélesztés Nemzetközi Világnapján.

A rekordkísérlet kettő turnusban zajlik majd, az általános iskolások, a gimnazisták és a szakközépiskolások egymást váltva sajátíthatják el az újraélesztés technikáját. A laikusok oktatását az SZTE SZAKK Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály dolgozói mellett, az Országos Mentőszolgálat szombathelyi, valamint a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet szakdolgozói vállalták magukra. Az oktatás összesen 300 darab oktatófantomon történik majd.

A jó minőségű mellkasi kompressziók kivitelezése nem bonyolult, és számos tanulmány igazolta, hogy az ehhez szükséges pszichomotoros készség nagyon rövid idő alatt elsajátítható. A motiváció és a készség mellett, a krízishelyzetben való helytállás és döntéshozatal képessége is fontos eleme a hatékony, laikusok által történő segélynyújtásnak. Az újraélesztés egyszerű pszichomotoros készségei már iskoláskorban hatékonyan elsajátíthatók. Éppen ezért a gyermekek fejlődésének részévé kell tenni ezt a készséget, rendszeresen ismétlődő képzésekkel.