Karikó Katalin Szegedre látogat, a Dugonics téren találkozhatunk vele

Október 12-én Szegedre jön az élettani-orvosi Nobel-díjas tudós. A Szegedi Tudományegyetem Facebook-oldalán számolt be a látogatás híréről.

„Jövő héten csütörtökön Szegedre látogat egyetemünk Nobel-díjas kutatóprofesszora, köszöntsük együtt a rektori épület előtt professzor asszonyt és gratuláljunk közösen mi is!”

– közölték.

Időközben kiderültek a jövő csütörtöki programok részletei, eszerint Karikót 13 óra 15 perckor a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri épülete előtt köszöntik az egyetem, a város és a vármegye képviselői, többek között Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Fendler Judit, az egyetem kancellárja, valamint Botka László polgármester.

A Dugonics téri épület dísztermében 14 órakor sajtónyilvános ünnepi ülés kezdődik a tudós tiszteletére, melyet a város lakossága a Dugonics téren elhelyezett kivetítőn, vagy a University of Szeged Facebook-oldalán tekinthet meg.

Mindezek után a Nobel-díjas kutató 17 óra 15 perctől a JATE Klubban szemináriumot tart, ám kizárólag egyetemi hallgatóknak. A beszélgetést viszont szintén élőben követhetjük az egyetem Facebook-oldalán.

A szegedi program zárásaként 19 órakor a JATE Klubtól ünnepi séta indul a Dóm térre,

melyre a helyieket is várják.

Karikó és Drew Weissman amerikai mikrobiológus hétfőn vehette át és az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. A díj kiosztásában illetékes bizottság indoklása szerint Karikó és Weissman a díjat a nukleozid módosítással kapcsolatos felfedezéseiért kapja, amelyek lehetővé tették a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését.