Nem Szegeden sütött a legtöbbet a nap szeptemberben, viszont itt volt a legmelegebb

Nemcsak a mérések kezdete óta legmelegebb szeptember volt az idei, de az ország egyes részein az átlagosnál 40–50 órával is többet sütött a nap, erről írt az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Közlésük szerint a szeptemberi meleg időt a havi napfénytartam adatok is alátámasztják. A szokatlanul sok napsütés annak köszönhető a szervezet szerint, hogy a hónap időjárását nagyrészt anticiklonok határozták meg, azaz felhőoszlató hatások érvényesültek. A bejegyzéshez készített infografika szerint Szombathelyen az előző hónapban 254 órát sütött a nap, 57 órával többet, mint szeptemberben általában,

Szegeden viszont csak 38 órával többet az átlagosnál.

A legtöbbet Pakson sütött a nap szeptemberben, ez 52 órával haladta meg az átlagot. Veszprém is 52 órás többletet tudhat magáénak, itt a hónapban összesen 256 órát sütött a nap. Győrben és Nyíregyházán 41–41 órás napsütési többletet regisztráltak, Békéscsabán és Debrecenben 46–46 óra, Pécsen és a Tisza-tónál 47–47, Nagykanizsán pedig 48 óra volt az eltérés az átlagostól.

Jó hír viszont, hogy alapvetően a nyári szárazság után a csapadékkal most nem volt probléma a Dél-Alföld ezen részén, hiszen egy másik infografika szerint Szeged környékén 40, míg Makónál 58 milliméternyi eső esett az elmúlt hónapban, szemben az ország középső részeivel, ahol mindez 15–30 mm között alakult.

Havi átlaghőmérsékletben viszont a város környéke nyert, ugyanis Szegeden 21,1, míg Hódmezővásárhelynél 21,3 fokot mértek. Az Alföld jelentős részén volt egyébként 20 fok feletti az idei szeptember. A Dunántúlon nagyrészt 18 és 20 fok között volt a középhőmérséklet, 18 fok alatti értékek csak a hegyvidéki területeken, elsősorban az Északi-középhegység területén voltak, de még a Kékesen is meghaladta a 15 fokot a középhőmérséklet az év kilencedik hónapjában.

Az idei szeptember egyébként a legmelegebb volt 1901 óta, így végül egy átlagos júniussal felérő hőmérsékletű őszi hónapot eredményezett. A középhőmérséklet országosan 19,6 Celsius-fok volt, ami 3,6 fokkal haladta meg az 1909–2020 közötti évek átlagát. A 19,6 fokos szeptemberi középhőmérséklet 0,4 fokkal haladja meg az eddigi rekordert, 1942 szeptemberét, és az idei volt az első, 19 fokot meghaladó szeptember 1942 óta.