Fényfestés, Karikó Katalin és ötvenéves JATE Klub – kezdődik az SZTE őszi kulturális fesztiválja

Cakó Ferenc animációs és grafikusművész kiállításával, koncertekkel és fényfestéssel elkezdődik kedden a Szegedi Tudományegyetem őszi kulturális fesztiválja, melyen hat héten át csaknem nyolcvan helyszínen több száz, többségében ingyenes program várja az érdeklődőket.

A közlemény szerint a rendezvénysorozatot évről-évre úgy állítják össze, hogy minél szélesebb kultúrkörből merítsenek, és lehetőség szerint minden korosztálynak, érdeklődési körnek megfelelő programlehetőséget nyújtsanak. A jól megszokott műfaji sokszínűség idén sem marad el: az összművészeti fesztivál programjai között könnyű- és komolyzenei hangversenyeket, ismeretterjesztő előadásokat, színházi előadásokat, koncerteket, film- és könyvbemutatókat, kiállításokat, irodalmi- és közéleti beszélgetéseket is találni.

Idén ötvenéves a JATE klub, az évforduló alkalmából október 7-én születésnapi bulit rendeznek, de itt tartják Karikó Katalin szegedi egyetemisták számára szervezett szemináriumát, és az egyetem kutatóprofesszorának Áttörések – Életem és a tudomány című önéletrajzi kötetének bemutatóját is. Folytatódik a nagy sikerű Vers délben című programsorozat, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi és szegedi polgárok mondják el kedvenc verseiket a Rektori Épület előtt. A fesztivál megnyitójának napján Fendler Judit, az SZTE kancellárját hallhatja a közönség.

A fesztivál vendégei a következő hetekben találkozhatnak – mások mellett – Farkas Bertalan űrhajóssal, aki a magyar űrtevékenység múltjáról, jelenéről, jövőjéről tart előadást, a zongora- illetve hegedűművész Benedekfi testvérekkel, Mohai Tamás és Nagy Ádám gitárművészekkel, de Szegeden koncertezik a Bajkó zenekar, a Babcsán Projekt, Zóra, Németh Juci és G. Szabó Hunor vagy az ironikus popot játszó The Anahit is.

A programsorozathoz kapcsolódva rendezik meg a Fool Moon acappella fesztivált, a 24. nemzetközi zenei konferenciát, a magyar könyvkiadók napját, valamint a dél-alföldi ütőhangszeres szakmai napot és konferenciát is.