Az SZTE bár növelte pontszámát, nem tudott előrébb lépni az idei THE-rangsorban

Újabb magyar egyetem csatlakozott a világ legjobb egyetemei közé, erről a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) adott ki közleményt. A szerdán megjelent Times Higher Education (THE) rangsorban a győri Széchenyi István Egyetem először szerepel az öt százalékba tartozó „elitkörben”. A Debreceni Egyetem nagyot lépett előre, ám az SZTE maradt tavalyi helyezésén, miközben növelte pontszámát az évek során.

Az egyik legelismertebb nemzetközi felsőoktatási rangsor a Times Higher Education (THE) 2004 óta jelenik meg, az értékelésnél az egyetemek három kiemelt feladatát veszik figyelembe: oktatás, kutatás és vállalkozási tevékenység. A magyar felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem továbbra is a világ legjobb egy százalékában van, a tavalyi évhez képest magasabb pontszámmal a 251–300. hely között végzett. A Debreceni Egyetem mindössze egy év alatt két kategóriát javítva a 601–800. helyre lépett előre, miközben

tavaly még az SZTE-vel egy csoportban volt az 1001–1200. helyezési kategóriában.

A világranglistára felkerült továbbá az Eötvös Loránd Tudományegyetem (801–1000.), holtversenyben az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem az 1001–1200. csoportban, őket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem követte az 1500 legjobb között, majd azon túl a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, valamint az idei évben először a győri Széchenyi István Egyetem is ráfért még a listára.

Az SZTE teljesítménye az évek során fokozatosan, de lassan javult, ha a pontszámokat nézzük. A példának vett 2020-as évben 22,2–28,2 pontról egészen a 28,3–32,6 pontszámú kategóriába küzdötte fel magát, egyedül a tavalyi (vagyis a 2023-as) listán volt minimális visszaesés. A javuló pontszám ellenére viszont az alacsonyabb érték a 2020-as listán még a 801–1000. helyre, a magasabb pontszám pedig idén már csak az 1001–1200. helyre volt elég.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Idézték a közleményben Phil Batyt, a THE globális ügyekért felelős vezetőjét is, aki úgy fogalmazott, a Times Higher Education World University Rankings rangsora csak a kutatásintenzív és globálisan orientált egyetemeknek nyitott, és a világ legátfogóbb, legkiegyensúlyozottabb és legszigorúbb teljesítményértékelési rendszere, amely 17 teljesítménymutatót alkalmaz. Phil Baty külön gratulált a Debreceni Egyetemnek a helyezésért, valamint a Széchenyi István Egyetemnek, hogy először szerepel a világranglistán.

A tárca tájékoztatása szerint a szintén szerdán megjelent Global Innovation Index 2023 világranglistán Magyarország egy helyezést lépett előre az innovációs teljesítmény szempontjából, így – e tekintetben – a 33. helyet foglalja el a 132 ország eredményeit összesítő rangsorban. A Global Innovation Index hét fő teljesítménypillére tekintetében Magyarország négy esetben is javított helyezésén az előző évi adatokhoz képest.