Filmet készítettek Pipás Pistáról, a nőről, aki magát férfinak álcázva gyilkolt az Alföldön

Goldberg Emília idén nyáron, közvetlen állami támogatás nélkül forgatta le első nagyjátékfilmjét, az 1930-as évek hírhedt bérgyilkosáról, Pipás Pistáról. A film Pipás életének egy rövid időszakába ad betekintést, a börtönbekerülése utáni egy évet dolgozza fel a mű. A főszerepeket Török-Illyés Orsolya és Stork Natasa alakítja, de feltűnik majd a vásznon Terhes Sándor, Zsótér Sándor, Fehér Balázs Benő, Pusztai Ferenc, Patkós Márton és Friedenthal Zoltán is.

A film alapja teljesen igaz történet, ugyanis Pipás Pista, vagyis igazi nevén Fődi Viktória, miután megözvegyült elkezdett pipázni, férfinak öltözött és más nők kérésére férjeket gyilkolt meg Szeged környékén, a tanyavilágban. Egyes források szerint akár húsz-harminc áldozata is lehetett, de végül csak kettő esetben tudták rábizonyítani a gyilkosságokat.

A rendező a Filmhu-nak adott interjújában elmesélte, hogy milyen nehézségekkel küzdöttek a forgatás alatt a stábbal. Nagyon szerették volna a filmben megörökíteni a tiszavirágzást, ami ugyebár csak egyszer fordul elő egy évben.

 Ez egy egyedi, csak Magyarországon látható jelenség. Elolvastam az összes létező dolgot róluk, és megnéztem tízszer David Attenborough tiszavirágos filmjét, amiben rengetegszer elmondja, hogy ez minden évben csak egy párnapos csoda, de ettől csak még jobban akartam.

Goldberg eztuán februárban elkezdte kutatni az időpontot, amikor eltudják kapni a tiszavirágzást. Végül eljutottak oda, hogy június harmadik hetében talán virágzik majd a Tisza, de mint elmesélte, így azért nehéz volt egy komplett stábbal időpontot egyeztetni. Nagyobb költségvetésű filmeknél ilyen helyzetek nem okoznak gondot, de hozzátette, hogy hálás a producereinek, akik nem mondták azt az ötletre, hogy találjon ki valami mást, hanem segítettek neki.

Egy napjuk volt a jelenetet leforgatni, ami ha nem sikerült volna csak egy sokkal kevésbé látványos B tervvel tudták volna helyettesíteni. Végül megtörtént a virágzás, ők pedig hat hajóval ott voltak Tiszainokán, az érintetlen Tiszának egy szakaszán és megtudták örökíteni a természeti jelenséget.

Fotó: Esteban Sanchez / KMH Film

Megmondom őszintén, elsírtam magam örömömben, mikor megláttam a tömeges rajzást. Nagyon hálás vagyok a producereimnek hogy nem mondták azt, amit a legtöbb producer mondott volna: találj ki valami mást.A rendező arról is beszélt, hogy mi motiválta a film elkészítésére. „Görnyedtem a diplomafilmes vázlataim fölött, de igazán egyikben sem éreztem azt, hogy na, ezt a filmet csakis én csinálhatom meg, senki más” – emlékezett vissza a rendező az első lépésekre a nagyjátékfilmhez vezető úton. „Aztán jött a covid, ami nekem sok szempontból egy csodálatos időszak volt. A bezártság élménye teljesen új volt számomra, és ez az élmény végül teljesen meg tudta termékenyíteni a filmtervet. Olyannyira, hogy férjemmel és alkotótársammal, Móray Gáborral közösen végül meg sem álltunk a nagyjátékfilmes terjedelemig”.

Nem kizárólag Goldberg Emíliát ihlette meg Pipás Pista karaktere. Még júniusban mi is beszámoltunk róla, hogy Tarr Béla egy sorozatot fog készíteni a bérgyilkosról, amiben az AMC és az Oble Studios is közreműködik. Az AMC a sorozattal egy különleges műfajt szeretne teremteni, a Kusturica-féle vadkelet egy másik arcát szeretnék megmutatni egy női sorson keresztül, a századforduló tájékán.