Nem sok esély van rá, hogy máshol újranyit a belvárosi Burger King

Harmincegy év után zárt be Magyarország első vidéki Burger King-étterme a szegedi Nagyáruházban. Az üzemeltető Fusion Befektetési Zrt. azt mondja, stratégiai és üzleti megfontolások álltak amögött, hogy vasárnap reggel nem nyitott ki a gyorsétterem, de sajtóhírek szerint az elszabadult bérleti díj is az okok között szerepelt.

Alig két évvel ezelőtt nyílt a hálózat harmadik egysége Szegeden, amellyel Budapest után itt volt a legtöbb Burger King – és éppen ez az, amiért a legkevésbé valószínű, hogy ideiglenes kihagyásról lenne csak szó, és egy másik helyszínen felbukkanna a burgerkirály a belvárosban. Ha azt nézzük, a magyarországi nagyvárosokban hány éttermet üzemeltet a Fusion, szombat este kilencig Szeged volt a vezető hárommal. Debrecenben, Pécsen és Miskolcon kettő-kettő van (bár utóbbi városban az egyik egy autópálya mellett), Győrben, Nyíregyházán vagy Kecskeméten már csak egy-egy épült az évek során.

Eddig egy egységre 53 ezer fő lakosság jutott Szegeden, ez a szám vasárnappal 79 ezerre növekedett. A várható plusz terheléssel számolhatott is a Fusion, ugyanis azt nyilatkozták az Árpád téri kajálda bezárásának apropóján, hogy az ott felszabaduló munkaerőt elosztják az Árkádban és a Makkosházi körúton lévő egységekben.

Burger King-gyorséttermek a 100 ezer főnél népesebb városokban
város egységek száma lakosság / egységszám
Debrecen 2 100 ezer fő
Szeged 2 79 ezer fő
Miskolc 2 76 ezer fő
Pécs 2 70 ezer fő
Győr 1 133 ezer fő
Nyíregyháza 1 117 ezer fő
Kecskemét 1 110 ezer fő

Gyorséttermek bezárásáról eddig nemigen lehetett írni, illetve a sors fintora, hogy épp néhány hete nyílt meg az Árkádban egy Pizza Hut, amely étterem azelőtt több mint két évtizeden átt nem volt jelen a városban egy nyolcéves, sikertelen próbálkozás (1994–2002) után a Kárász utcán.

A Burger King egységszám-csökkenésével most a KFC lett a szegedi junk food koronázatlan királya,

nekik továbbra is három éttermük üzemel: egy a csodálatos Ungár–Mayer-palota aljában, egy a Móravárosi körúton, egy pedig az Árkádban – az egyik megmaradt Burger King mellett.

Az Árpád téri volt az első szegedi Burger King, ami egy évvel az első magyar után, 1992-ben nyílt meg. Ez volt a cég első vidéki étterme. A Délmagyarország a nyítás tájékán írt egy cikket annak körülményeiről. „Átalakítás alatt áll a Nagyáruház étterem. A Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalat üzletében várhatóan a nyáron nyílik meg a Burger King, egy elsősorban hamburgert és salátaféléket kínáló gyorsétkező. Ezért pénteken Szegedre látogat Jeffrey D. McLellan, az amerikai Fusion Investment Ltd. vezetője. Ezzel a gazdasági társasággal közösen a CSMVV kft.-t hozott létre a Burger King üzemeltetésére. Az üzletember tárgyal a vendéglátó vállalat vezetőivel és Lippai Pál polgármesterrel.”