Belvárosi hotelből indította volna a NER-el szembeni ellenállást Botka négy éve, de kudarcot vallottak

A Direkt36 közölt feltáró cikket arról, hogy a 2022-es önkormányzati választásokat elveszítő ellenzéki pártok – belső információk alapján – hogyan harcolnak egymás ellen pozíciókért a közelgő önkormányzati és európai parlamenti választások előtt. A cikkből kiderül, hogy a pártok és politikusaik szinte egyáltalán nem foglalkoztak azzal, hogy mi okozta a történelmi vereséget számukra másfél évvel ezelőtt, pedig több szereplő is szorgalmazta volna az egyeztetéseket ennek kapcsán.

Néhány héttel az előző választások után, a kampányban szövetkező ellenzéki pártok egy csoportot hoztak létre a Signal nevű kommunikációs csatornán, ahol ismertebb politikusok – mint a DK-s Arató Gergely – mellett a pártok háttéremberei is részt vettek. A csoport a „választási kárbecslő” nevet kapta, és az egyike volt azon kevés próbálkozásnak, melyek során néhányan az ellenzéki oldalról kielemezték volna a nagy vereséget.

A Direkt36 egy 2019-es próbálkozás történetével kezdi el bemutatni az ellenzék jelenlegi belviszályait. Botka László, Szeged polgármestere az előző önkormányzati választásokat követően megpróbált egy újfajta együttműködést létrehozni, Szegedre hívta meg azokat a városvezetőket, akik 2019 októberében ellenzéki színekben győzni tudtak a megyei jogú városokban. A polgármester ezt a kezdeményezést arra alapozta, hogy a 2010 óta hatalmon lévő Fidesz-KDNP kormánykoalícióval szemben a 2019-es választás volt a legnagyobb eredménye az ellenzéknek, és ezt a lendületet lehetne használni egy újabb siker eléréséhez.

Botka tíz városvezetővel találkozott egy belvárosi hotel különtermében, a gyűlésen pedig beszédet is mondott a polgármester, amiben kitért arra, hogy együtt kell működniük, mert ha nem

a Fidesz le fogja darálni őket.

A Direkt36-nak nyilatkozó egyik résztvevő arról mesélt a portálnak, hogy a találkozó célja az lett volna, hogy a NER-el szembeni ellenállás onnan formálódjon meg. Ehhez a lehetséges eszköztárat is felmérték a résztvevők, például Hódmezővásárhely polgármesterének, Márki-Zay Péternek a kezdeményezésére egy vidéki MTI-t, vagy legalábbis egy ahhoz hasonlító hírügynökséget hoztak volna létre, amiben az önkormányzatok saját hírei mellett országos, belpolitikai anyagok is helyet kaptak volna.

Ezután média témában több találkozót is tartottak az egybegyűlt városvezetők. A következő évben már Dunaújvárosban találkoztak, ahol egy helyi médiacég vezetője tartott egy prezentációt egy olyan újságról, amelynek az első három oldala lett volna tele országos hírekkel, a többi oldalon pedig egy-egy oldalt kaptak volna az egyes önkormányzatok. Ezzel kapcsolatban viszont felmerült, hogy nem ugyanazon a szinten vannak az önkormányzatok médiumai,

„a szegedi például egy holding, Ajkán pedig fénymásolt havi újság van”

– hozott példákat az újságnak az egyeztetéseken résztvevő egyik forrás.

Egy érdi találkozót követően a közbeszerzések kérdése lett a következő gyülés témája, mivel azzal is sürgősen kezdeni akartak valamit az ellenzéki szereplők, de hamarosan nemcsak az előbbi két elképzelésről derült ki, hogy nem lesz semmi belőlük, hanem a polgármesterek összefogásáról is. A források szerint Botka például szerette volna, hogy a kormány bizonyos intézkedései ellen közös közleményben álljanak ki, ám ezt is megvétózták a többiek, félve attól, hogy kormányzati forrásoktól esnek majd el.

Az ilyen egyeztetések szintén egy Signal-csoportban zajlottak, ahol az egyik polgármester állítása szerint a szegedi városvezető

minden szöveget radikálisabbra vett volna, mint a többek,

ami szintén nem tetszett mindenkinek, és ezután már nem történt előrelépés Botka kezdeményezésében. Őt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere követte a sorban, a Szabad Városok Szövetsége nevű szerveződéssel, amely a nagyobb megyei jogú városok mellett a kisebb ellenzéki településeket is igyekezett összefogni. A Direkt36 úgy fogalmaz, hogy a Szabad Városok kezdeményezés viszont már azelőtt elhalt, hogy Karácsony elbukta volna a miniszterelnök-jelöltségért folytatott harcot. Karácsony egyébként Botka polgármesteri összefogása előtt is jelezte a szervezet létrehozását, de Botka akkor kihagyta a szövetségből.