Nick Vujicic elsősorban a fiatalokat szeretné motiválni Szegeden, ahol másodjára is előad délután

Nick Vujicic prédikátor, motivációs előadó Kárpát-medencei látogatásának egyik célja segíteni a békés együttélést a szomszédos országokban, közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden az MTI-vel. Soltész Miklós a prédikátor, motivációs előadó első szegedi előadása előtt úgy fogalmazott, Nick Vujicic nagyszerű ember, aki hihetetlen fizikai nehézségek mellett hatalmas lelkierőt tud adni nemcsak családjának, hanem emberek millióinak. Ezért hívták fél éven belül másodszor is Magyarországra, és szeptember 12-én az Újszegedi Sportcsarnokban tart előadást 18:30-tól, miután délelőtt már volt egy eseménye ugyanitt.

Nick Vujicic korábban még nem járt Szegeden, az itt lakó fiatalok, közösségek, a fogyatékossággal élők vagy szüleik, ápolóik megérdemlik, hogy erőt, segítséget vagy amennyiben lehetséges, támaszt kapjanak a politikus szerint. Mint mondta, az előadás-sorozat másik célja, segíteni a többségi társadalom és a kisebbség békés együttélését a szomszédos országokban Szlovákiában, Romániában vagy Szerbiában , ahol sok magyar él. Ennek első elemeként Nick Vujicic hétfőn este Nagyváradon tartott előadást csaknem négyezer ember előtt magyar és román tolmácsolással. Az MTI-nek úgy nyilatkozott,

kedd délelőtti szegedi előadásán elsősorban a fiatalokat szerette volna motiválni.

Átadni számukra az üzenetet, hogy felfelé törekedjenek, és tudják, mindannyiunkat lehet szeretni és mindannyiunknak van helye. Azt mondta, keresztényként, a Bibliát olvasva tudja értékei igazságát. Elmondása szerint tisztában van vele, hogy sokan pozitív emberként tekintenek rá. A pozitivitás azonban nem saját megküzdési mechanizmusa. Szavai szerint megtalálta az igazságot, és így megtalálta a boldogságot, az örömömet, és rátalált a céljára is.

A prédikátor közölte, azt szokta mondani az embereknek, hogy ha nem kapsz csodát, akkor is lehetsz az. Nick Vujicic állítja, nem számít, hány éves vagy, min mentél keresztül, mindig tudsz segíteni valakinek, aki rászorul. Arra biztatta a magyarokat, hogy bátorítsák, emeljék föl és segítsék a többi magyart. Hiszen minél erősebbek együtt mint ország, annál jobb – mondta.

Fotó: Mónus Márton / MTI

Nicholas Vujicic szerb emigráns szülők gyermekeként, karok és lábak nélkül született 1982-ben Ausztráliában. A szülőket először sokkolta az állapota, ám később mindenben támogatták őt, hogy minél önállóbb életet tudjon élni. 2002-ben az Egyesült Államokba, Kaliforniába költözött. 2012-ben megnősült, négy gyermeke született. A férfi bal lába helyén csupán két lábujj van, amelyek segítségével ma már tud boldogulni a mindennapokban: sok gyakorlással és akaraterővel megtanult egyebek mellett írni, gépelni, a számítógépet használni.

Életének célja és értelme végül az lett, hogy meséljen embertársainak Isten szeretetéről, és megerősítse őket abban, hogy valósítsák meg álmaikat; 17 évesen kezdett prédikációkat és előadásokat tartani iskolákban és egyházi rendezvényeken, azóta a világ minden táján tart előadás-sorozatokat. Magyarországon 2013-ban (ekkor Debrecenbe is ellátogatott), 2016-ban, 2019-ben és idén tavasszal is járt, főként a fővárosi helyszíneken, Szegeden most először lesz látható és hallható.