Kapható olyan szegedi őrölt paprika is, aminek a 60 százaléka spanyol vagy bolgár paprikából készül

Egekben az őrölt fűszerpaprika ára idehaza, mindez egy év alatt: idén nyár végén a termékek kilós átlagára már 8 ezer forint felett jár, de az I. osztályú, dedikáltan magyar paprikából készült termékek 13–15 ezer forint körül mozognak a Pénzcentrum felmérése szerint, ami 41,6 százalékos drágulást jelent. A hazai gyártás nagyon drága a versenytársakhoz képest, így egyre több az importtermék is.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője a nyilvános adatokat megvizsgálva arra jutott, hogy bár a fűszerpaprika maga és termesztése is magyar kuriózum, az elmúlt tíz évben folyamatosan csökken a hazai termőterület nagysága, és a megtermelt mennyiség is. Ez ahhoz vezet, hogy a hazai paprikaőrlemény termelői ára Magyarországon általában 30–60 százalékkal a világpiaci átlagár felett van. Többek között azért, mert

itt gázzal szárítják a paprikát, míg a délebbi termőterületeken általában a napon teszik ezt.

Magyarország már régóta nettó importőrnek számít a fűszerpaprikában is. S mivel a magyar őrlemény sokkal jobb minőségű, mint az import általában, jellemzően termékjavítóként használják utóbbit keverékeikben a vállalkozások.

A boltok polcain van olyan első osztályú őrlemény, aminek csak a 80 százaléka magyar, kilós ára viszont ugyanúgy 10 ezer forint. Egyes másodosztályú termékek kizárólag kínai import őrleményeket tartalmaznak, ezek 3000 forintba kerülnek. Ami viszont az egyik legmeghökkentőbb találat volt a kutatások során, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott egyik, a szegedi paprikaként árult, mind az első, mind pedig a másodosztályú termékeknél

a magyar paprika aránya csupán az egyharmadát teszi ki a csomagolásban található mennyiségnek.

Előbbiekben 35 százaléknyi a részarányi a hazai paprikának, ami mellett a többi spanyol és bolgár paprika. Utóbbiak esetében viszont már csak 34 százalék a hazai arány, ami mellett perui és szintén bolgár paprika található. Igaz ez a csomagoláson is látható módon fel van tüntetve, mégis sok kérdés felmerülhet ennek kapcsán, főleg úgy, hogy a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény mellett bizony a szegedi fűszerpaprika-őrlemény is hungarikum.

Érdekes módon a szegedi cég eredetvédett szegedi paprikát is árul ezzel párhuzamosan, amit a hivatalos oldalukról lehet megrendelni. Ez már 100 százalékban szegedi tájkörzetben termett fűszerpaprikából készült, és a 80 grammos kiszerelés 669 forintba kerül, a kilós ára tehát 8 340 forint. Azaz nem sokkal drágább, mint a gyártó azon I. osztályú bolti termékei, amiknek a 60 százaléka spanyol vagy bolgár paprikából készül.

Fotó: Sziklai Dezső / MTI Nemzeti Fotótár