Új elefánt érkezett a városba

Újra három elefánt van Szegeden, miután csütörtökön megérkezett a Vadasparkba a Fővárosi Állatkertben 2017 novemberében született Arun – közölte a szegedi állatkert pénteken.

A szállítás fővárosin és szegedin kívül a győri és veszprémi állatkert szakembereinek részvételével gond nélkül zajlott, Arun gyorsan elhagyta a szállítókonténerét, és elfoglalta új helyét az elefántházban. Amint megszokja új helyét és új társaival is összeismerkedik, a vendégek is láthatják az új elefántot, 1–2 héten belül már a külső kifutóban is.

A hatéves Arunnak, Angele és Assam utódjának azért kellett elhagynia a fővárosi állatkertet, mert abba a korba lépett, mikor a fiatal bikák elhagyják a szülőcsapatukat. A nemzetközi fajmentő tenyészprogramok az állatok természetes viselkedésének megfelelően szervezik az állatok további sorsát, a fiatal elefántbikákból ún. agglegény csapatok alakulnak ki – ilyen látható Szegeden 2018 óta, mikor megépült az ázsiai elefántok bemutatója.

Az, hogy mennyire férnek meg egymással a bikák, az sokban függ a személyiségüktől. Ha nem férnek össze egyes egyedek, akkor a program keretében belül, cseréljik a csapattagokat. „A bikákra jellemző lehet az agresszív viselkedés, vetélkedés, ezért arra törekszünk, hogy ne közel hasonló erejű egyedeink legyenek, így egyértelmű rangsor alakul ki – most jelenleg Arun a legfiatalabb a nyugodt természetű főnök, Shah Rukh és az utána következő Félix mögött” – közölte a Vadaspark.