Az egyetemi tanévnyitón jelentette be a miniszter a milliárdos támogatást

Az Energiaügyi Minisztérium csaknem tízmilliárd forinttal támogatja a szegedi Science Park további fejlesztését, jelentette be az energiaügyi miniszter szombaton Szegeden. Lantos Csaba a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén azt mondta, a megvalósuló infrastruktúra-beruházások hozzájárulnak ahhoz, hogy az innovatív kutató-alkotó közösség még jobb körülmények között dolgozhasson. Az egyetem célja egy önálló, eleven városrész létrehozása, amely vonzó otthona, támogató közege lesz a gyakorlatorientált oktatásnak és az innovációs együttműködéseknek.

Magáról a tanévnyitóról, és az ott elhangzott beszédekről az MTI tudósított, de arról nem írnak többet, hogy pontosan mit jelent a tízmilliárdos többlettámogatás.

Lantos szerint a szegedi a régió egyik legjobb egyeteme, ahol kész tudást szerezhetnek a diákok. Szívügyének tekinti az SZTE fejlődését, és büszke arra, hogy egy ideig részt vehetett az egyetem életében mint kuratóriumi tag. Feladatának tartotta, hogy segítse közelebb hozni egymáshoz az akadémiai és az üzleti szférát. „A magyar gazdaság és felsőoktatás versenyképességét csak akkor lehet erősíteni, ha minél szorosabban összekapcsolják a termelést a kutatás-fejlesztéssel és az oktatással, a kutatóhelyeket a vállalatokkal.”

A szomszédban hosszan zajló háború gazdasági hatásai súlyosabbak, mint amit a világjárvány és a nyomában érkező gazdasági válság során tapasztaltak, mondta a miniszter a Tanulmányi és Információs Központban. Csúcsokat döntő energiaárakkal, ezek korábban nem tapasztalt volatilitásával, és súlyos ellátási bizonytalanságokkal kellett és kellhet a jövőben is szembenézni.

„Magyarország a felhasznált energia 76 százalékát importálja. A legfontosabb feladat az ellátásbiztonság megteremtése. Ezzel egy időben, a lakosság és a vállalkozások számára is elérhető energiaárakat kell biztosítani” – mondta Lantos.

Szavai szerint választ kell adni arra a kérdésre, miként őrizhető meg, hogyan emelhető egy ország versenyképessége a magasabb energiaárak mellett. A kormány ezért nemzeti energiapolitikát folytat: erősíti az ország energia-függetlenségét, folytatja a zöld átállást és érvényesíti a klímasemlegesség céljait is, sorolta a miniszter. A munka során számít arra a tudományos és innovatív erőre is, amely Magyarországon, az egyetemeken – így az SZTE-n –, kutatóhelyeken és a gazdasági szférában megvan.

Rovó László rektor beszédében már arról beszélt, hogy az SZTE-n ismét tízezer fölött van az új hallgatók száma, közülük 1200 külföldi diák választotta képzése helyszínéül Szegedet. A professzor hangsúlyozta, hogy az elmúlt években véghez vitt fejlesztési és szervezési stratégia sikeres volt, ez a többi közt a modellváltással járó szabad gondolkodásnak és az ezzel járó magasabb finanszírozásnak köszönhető.

Az elmúlt évben jelentős infrastruktúra-fejlesztés valósult meg az SZTE-n Rovó szerint: új infektológiai központot alakítottak ki, felújították a jogi kar épületét, hamarosan átadják az új gyermekpszichiátriát, az egészségtudományi képzési tömböt, jelenleg zajlik a fogorvostudományi kar és a Bartók Béla Művészeti Kar rekonstrukciója.

A rektor kitért arra is, az EU szellemiségével ellentétesnek tartja az Erasmus+ és Horizont programokkal kapcsolatos korlátozó lépéseket. Szavai szerint „a legkevésbé elegáns, ha valaki vélt vagy valós igazát a gyermekekre helyezett nyomással igyekszik kikényszeríteni”.