Kilencven ország diákjai mérték össze informatikai tudásukat a hétvégén a Pick Arénában

Véget ért a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) vasárnap Szegeden, írja az MTI. A rangos informatikai tanulmányi versenyre kilencven országból érkeztek diákok, az abszolút első helyet Tingcsinag Hszü (Tingqiang Xu) érte el Kínából, a második a szintén kínai Szejüan Cseng (Siyuan Cheng) szerezte meg, a harmadik a lengyel Antoni Buraczewski lett.

A magyar diákok közül Tarján Bernát ezüstérmet kapott, Németh Marcell, Németh Márton Tamás, Fülöp Máté, Máté Lőrinc és Molnár István Ádám bronzérmes lett. Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára záróbeszédében úgy fogalmazott, a feladatok bizonyították, milyen fontos a programozás a mindennapi élet számos területén. A politikus felhívta a figyelmet arra, a programozási tudás felelősséget is jelent, hozzáfűzve, biztos abban, hogy a versenyzők képességeiket a jövőben is etikusan fogják használni.

Benjamin Burton, az IOI elnöke kifejtette, a feladatok nehezek voltak, és vannak olyanok, akiknek a megoldások nem úgy sikerültek, ahogy elvárták maguktól, másoknak azonban jobban, mint arra számítottak, de nem véletlen, hogy részt vehetnek az egyik legrangosabb informatikai versenyen, amely megszervezéséért köszönetet mondott a házigazdáknak.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát 1989 óta évente rendezik meg a nevezett országok középiskolás korosztályú diákjai számára. Az IOI a nagy nemzetközi tudományos olimpiák egyike, és a világ egyik legrangosabb informatikai versenye. Az egyéni megmérettetésre országonként négy diák kvalifikálhat előválogató versenyeken, kivéve a szervező országot, amely minden évben nyolc versenyzőt delegálhat. Magyarország korábban egy alkalommal, 1996-ban, Veszprémben adott otthont a versenynek.

Az idei diákolimpia helyszíne a szegedi Pick Aréna volt, ahol a 360 versenyző két versenynapon mérhette össze tudását olyan feladatokban, mint a problémaelemzés, algoritmusok és adatszerkezetek tervezése, valamint a programozás és tesztelés. A magyar versenyzők nagy sikerrel szerepeltek az elmúlt évtizedek diákolimpiáin: 13 arany-, 38 ezüst- és 52 bronzérmet szereztek. Az aranyérmesek között 1992-ben Magyarország adta az abszolút győztest is. Eddig már tizenegy olimpián fordult elő, hogy az összes magyar versenyző érmet szerzett.