Meghalt Szeged egykori rendőrkapitánya, Szőke Péter

Elhunyt Szőke Péter ezredes, aki hosszú éveken át szolgálta a várost rendőri szolgálatával és közéleti tevékenységével, rendőrkapitányként és önkormányzati képviselőként.

Harminchárom évig állt rendőri szolgálatban, melyből több mint huszonhét évet Szegeden töltött. Szeged város rendőrkapitányaként 1987-ben nevezték ki, és emlékezetes munkát végzett. Egy interjúban azt mondta, hogy munkája során megismerhette a város olyan oldalát, amit csak kevesen látnak: a bűnözését. Mindig azt szorgalmazta, hogy a rendőrséget ne csupán hatóságként, hanem a közösség szolgálatát ellátó testületként tartsák számon. Fontos volt számára az egyenlőség és az igazságosság minden polgár számára, függetlenül politikai beállítottságtól vagy származástól. 1999 novemberében vonult nyugdíjba.

Botka László kérésére vállalt közéleti szerepet, és 2002-ben a Belváros önkormányzati képviselőjeként választották meg, két cikluson át szolgált.

Az évek során több elismerésben is részesült. 2017-ben Szegedért emlékéremmel jutalmazta a város, elismerve a szegedi rendőrkapitány páratlan életútját. Az országos rendőrfőkapitány 2014-ben dísztőr emléktárggyal tüntette ki a rendőrség állományában végzett kiemelkedő munkája alkalmából, melyet Szőke Péter hetvenedik születésnapján adományozott neki. Már 1995-ben elnyerte a Szegedért Alapítvány Társadalmi-állampolgári kuratóriumának elismerését.

A Szeged.hu azt írja, hogy az önkormányzat saját halottjának tekinti Szőke Péter egykori szegedi rendőrkapitányt, és a családdal egyeztetve intézkedik a temetéséről.