Embercsempészeket toborozhat egy jordániai férfi az egyik szegedi Facebook-csoportban

A Délmagyarország vette észre, hogy a Szeged munka” nevű, álláskeresésre és -hirdetésre fenntartott Facebook-csoportban egy valószínűleg embercsempészeket toborzó hirdetés jelent meg, nem is egyszer. A posztokat egy Muhammad A. nevű felhasználó rakta ki, aki adatlapja alapján jordániai születésű, de most Törökországban él, bár a Meta közösségi oldalát ismerve nem jelenti azt, hogy ezek ténylegesen valós adatok.

Az egyik posztban Muhammad olyan nőket és férfiakat keres, akik Szegedről Németországba, illetve a szlovák Pozsonyba vinnének utasokat, míg a legújabb bejegyzésben már árakat is ír, attól függően, hogy épp Szlovákiából vagy Magyarországról kell Németországba, vagy Bulgárián és Görögországon belül szállítani embereket. Az is kiderült, hogy utasonként fizetné a feltüntetett árakat.

A lap felhívta a megadott WhatsApp-számot, mely él, és a férfi az üzeneteikre is válaszolt. Ekkor derült ki, hogy Mórahalomra kellene menni az emberekért, de hogy mennyit fizetne ezért, odáig már nem mentek el, hiszen magának a számnak a felhívása, illetve a bármilyen kapcsolatteremtés a férfival már embercsempészés előkészületének minősül, amiért három év börtön járhat. Az embercsempészés maga pedig alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel járhat.

Mivel a férfi embercsempészeket kereshet, a Délmagyarország megkereste a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, ahonnan jelezték, hogy amennyiben bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetését észlelik, eljárást indítanak. Vagyis a hirdető után a lap cikke nyomán is elkezdhetnek nyomozni, ha azt feljelentésként értékelik. Viszont ezekre a hirdetésekre jelentkezőket valószínűleg csak „feláldoznák”, hogy elterelje a figyelmet a több embert fuvarozó sofőrökről.