Emelkedett a szennyvízben a koronavírus-koncentráció, Szegeden a legrosszabb a helyzet

Továbbra is emelkedik a 31. héten a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerdai közlése szerint. Az adatok alapján a 15 mintavételi helyen stagnáló tendencia jellemző, emelkedést Szegeden kívül még Győrben, Miskolcon, Pécsen, Szekszárdon és Zalaegerszegen mértek, míg csökkenés egyedül Debrecenben jelentkezett.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja négy településen – Békéscsabán, Szolnokon, Debrecenben és Salgótarjánban – az alacsony, 13 helyen a mérsékelt, öt minta esetében pedig az emelkedett tartományba sorolható. Utóbbi jellemző Szegedre is, így

itt a legrosszabb a helyzet a vidéki nagyvárosok közül, hiszen az emelkedett koncentráció mellett a tendencia további emelkedést mutat.

Mindeközben az InfoRádióban Boldogkői Zsolt virológus beszélt arról, hogy egyre több embert fertőz meg az Egyesült Királyságban a koronavírus egy újabb variánsa, az úgynevezett Eris. Egyes szakértők szerint ez az omikrontörzs okolható minden hetedik Covid-esetért, ráadásul a kórházban ápoltak száma is jelentősen megemelkedett.

A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója úgy véli, egész Európában, így Magyarországon is elterjedhet az új vírusvariáns. Ugyanakkor Boldogkői szerint nem biztos, hogy az Erisnek tulajdonítható ez a tendencia, mivel a mostani nyáron nagyon sok csapadék hullott, s ugyancsak kedvez a vírus terjedésének a nedves és párás levegő, valamint a sokkal kisebb UV-sugárzás is.

Az MTA doktora azért mindenkit megnyugtatott, hogy bár még az Omikronnál is gyorsabban terjedhet az Eris variáns, a tünetek nem súlyosabbak a korábbiaknál. „Az olyan nagyon komoly tünetek, mint a légszomj, a szaglás elvesztése vagy a láz, már nem annyira jellemzőek – megjelennek, de sokkal kisebb arányban. Ez a vírus kevésbé okoz olyan komoly komplikációkat, mint a lélegeztetőgépre kerülés vagy a halál.”

A legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartja, hogy a vírus hosszabb távon még tovább gyengül, valószínűleg csak szezonálisan jelenik majd meg és akkor már csak az immunbetegségben szenvedőknek okozhat valamilyen problémát. Boldogkői Zsolt úgy fogalmazott, nagyobb járványhullám nyáron nem várható, ősszel már elképzelhető, de a hatása valószínűleg „nagyon messze lesz attól, amit a második vagy a harmadik hullám idején okozott”.