Újabb Kína-kiállítás nyílik Szegeden, most a Fekete házban

Pénteken új kiállítási egységgel bővül a Kína-témájú kiállítások sora Szegeden, a Fekete házban a kínai ferences misszióról nyílik tárlat. Hegedűs Anita, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense az MTI-nek azt mondta, a szegedi Kultúrpalotában május 26. óta látható az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét őrző agyagkatonákat bemutató kiállítás, a Múzeumok éjszakáján pedig több kínai közgyűjtemény összefogásával a Han-dinasztia koráról nyílt tárlat, melyen egy, a császárok temetkezése során használt, teljes testet fedő jádepáncélt is bemutatnak.

A Fekete házban péntektől látható, a Ferences misszió Kínában című tárlat a Kína történelmét bemutató szegedi kiállítások harmadik egysége. A tárlat a 20. század első felébe kalauzolja el a látogatókat, amikor a magyar ferencesek átvettek egy missziós központot a kínai Hunan tartományban 1929-ben. A missziós munkát a történelem viharai nehezítették, míg végül Mao Ce-tung hatalomra kerülését követően, 1952-ben az összes magyar ferencest kiutasították Kínából.

A missziót hét ferences kezdte meg, akik egy év alatt megtanulták a nyelvet, majd elkészítettek egy kétezer szavas magyar–kínai szótárat. Emellett kórházat, árvaházat, iskolát és hitoktatóképző intézetet is működtettek. Munkájuk során különböző használati- és dísztárgyakat gyűjtöttek, melyekből kiállításokat szerveztek Magyarországon.

A Fekete házban nyíló tárlaton ennek a kínai missziónak a tárgyaiból válogatnak – ezt a gyűjteményt jelenleg a szegedi ferencesek őrzik. A tárlaton a látogatók találkozhatnak porcelánokkal, kínai lábbelikkel, hangszerekkel, abakusszal és további érdekes használati tárgyakkal. A kiállítás legszebb darabjait pedig kétségkívül a keresztény kínai festészet vezéralakja, Csen Lukács festményei jelentik.