Nemzetközi bűnszervezet áldozata lett a szegedi Mátrix alapítvány, a bank zárolta a számlájukat

Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy nemzetközi bűnszervezet áldozata lett az alapítvány, melynek a számlaszámáról „pénzügyi befektetés” címszóval telefonos üzletkötők pénzt csaltak ki. A közleményük szerint a telefonon jelentkező csalók pénzügyi befektetést ígértek a majdani áldozatoknak, s amikor azok belementek az üzletbe, számukra a csalók e-mailben küldték a fizetési módot.

Ebben egy „HUAG” nevű céget, és az alapítvány számlaszámát adták meg. A több érintettől milliós nagyságrendű összeg beérkezése után az alapítvány észlelte az eseményeket. A Mátrix Közhasznú Alapítvány rendőrségi feljelentést tett, a nyomozáshoz minden rendelkezésre álló adatot megadott, hogy az elkövetőket a hatóság kézre keríthesse.

A bank az alapítvány számláját biztonsági okokból zárolta,

így a szervezet hiába áldozat, szinte teljesen lebénult Rácz szerint. Figyelmeztetnek, hogy a Mátrix Közhasznú Alapítvány befektetési célból soha senkitől nem kért pénzt, banki vagy egyéb pénzügyi szolgáltatást semmilyen körülmények között nem folytat, és nem is fog folytatni.

„Az alapítvány valós programjai, támogatási formái a www.matrixalapitvany.hu hivatalos webes felületein vagy a közösségi tereiben, rendezvényeiken ismerhetők meg. Legyen mindenki óvatos, és vigyázzon a digitális világban az adataira, pénzére” – írják.

A rendőrség egyébként épp a minap figyelmeztetett a csalókra. Mint közösségi oldalukon írják, a vishing olyan telefonos csalás, amelynél igyekeznek elhitetni a felhasználóval, hogy a csaló banki alkalmazottként egy pénzügyi tranzakció során fellépett hiba vagy csalás gyanúja miatt telefonál, sürgetve a gyors reagálást és ezzel megzavarva a kiszemelt áldozatot.

A támadó megpróbálja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására, pénz átutalására, vagy valamilyen program telepítésére (pl. AnyDesk) rávenni a felhívott személyt, aki általában banki ügyfél. Az AnyDesk alkalmazás segítségével tulajdonképpen tükrözik az bankoláshoz használt eszközt, így már hozzáférnek a jelszavakhoz, bankkártya adatokhoz, bankszámlához, a CV kódokhoz.