Két szegedi fiatal is továbbjutott nemzetközi sakkversenyekre

Remekül szerepeltek a múlt héten megrendezett korcsoportos országos bajnokságon a szegedi Meritum Egyesület sakkszakosztályának versenyzői a Vas megyei Bükön június 19. és 25. között. Közleményük szerint az év legfontosabb hazai ifjúsági és gyermek sakkversenyére öt versenyzővel utazott a csapat. Már a részvételhez is eleve diákolimpián, vagy országos bajnokságokon elért eredmények kellettek az U8–U10–U12–U14 korcsoportos fiúk esetében.

Naponta egy, ámde hosszú partikat játszottak a gyerekek: az egy játékosra jutó 90 perc gondolkodási időt a lépésenkénti 30 másodperc bónuszidővel megtoldva négy és fél órás partik is előfordultak a verseny során. A nagyobb létszámú csoportokban két olyan nap is volt, amikor kettő partit kellett játszani a végeredmény kialakulásához. A lányoknál nyílt versenyt rendeztek, mert kevesebben sakkoznak.

A tét nem volt kisebb, minthogy a korosztályos bajnokok és a második helyezettek jogosultságot szereztek ifjúsági világ- vagy Európa bajnokságon képviselni Magyarországot. A szabályok szerint az 1. helyezett választhat, melyik nemzetközi versenyre megy a kettő közül, a második helyezett pedig a másikra mehet.

A fiú U12 -es korcsoportban 1. helyezett, szegedi Mészáros-Csonka Dávid 4 éve sakkozik, a Tisza-parti Általános Iskolában kezdte, és napi több órát gyakorol, mert profi sakkozó szeretne lenni. A mostani győzelme nagy előrelépést jelent neki, hiszen a tavalyi OB-n az U10-es korosztályban 4. lett. A lányok között Vadkerti Anna remekelt: az U10-es mezőnyben indulva 2. helyezést ért el. Herpai József Mátyás az U16 korcsoportban 6. helyezést ért el.

Magyarországot az őszi korosztályos nemzetközi versenyeken Dávid és Anna képviselheti, a jelenlegi állapot szerint mindketten októberben a világbajnokságon vesznek részt, amit idén Egyiptomban rendeznek meg.

Forrás: Magyar Sakkszövetség / Facebook