Kölcsönkérhetnek egy tram-traint a csehek Szegedről, Prága mellett tesztelnék

A közlekedési szaklap, az iho.hu vette észre, hogy a regionális vasúti közlekedés jövőjéről tartottak konferenciát Csehországban. Az eseményen elhangzott az is, hogy egyes mellékvonalakat csak az menthet meg a jövőben a bezárástól, ha azt bekapcsolják az elővárosi, esetleg a városi közlekedési rendszerbe.

Ennek kapcsán jött szóba, hogy vasútvillamosokat használnának egyes vonalakon, mivel ezek könnyebbek, így kedvezőbb menettulajdonságokkal rendelkeznek, mint egy klasszikus vasúti jármű. Többek között Prága vonzáskörzetében a dobříši zsákvonal, valamint a hostivicei mellékvonal jöhetne számításba a portál szerint.

A szükséges tanulmány elkészítése során a csehek külföldi példákat is megvizsgáltak. Van egy Velim nevű legendás vasúti tesztpályájuk, ahol állítólag kipróbálnának egy szegedi tram-traint is. Az iho.hu megkereste ezzel kapcsolatban a MÁV kommunikációs igazgatóságát is, ahonnan azt a választ kapták, hogy a MÁV-Start egyelőre nem kapott hivatalos kérést ez ügyben, de amennyiben ez megtörténik, megvizsgálják a lehetőséget.