Szegeden is megtelepedett az ázsiai tigrisszúnyog, mely trópusi betegségeket terjeszthet el Európában

Egyre északabbra és nyugatabbra jelenik meg az ázsiai tigrisszúnyog az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtöki jelentése szerint, vette észre a Telex. A lap azt írja, a jelentés szerint tíz éve még csak nyolc uniós tagállam 114 régiójában, 2023-ban pedig már 13 ország 337 térségében terjedt el az élősködő. Ebben bőven beletartozik Szeged is egész Magyarország mellett, a Nyugat-Dunántúl és az Alföld egy részét leszámítva.

Az uniós ügynökség arra figyelmeztet, hogy az ázsiai tigrisszúnyog (aedes albopictus) a chikungunya- és a dengue-lázat is terjeszti, azonban ezek csak nagyon ritkán okoznak halált. A komolyabb betegségeket – sárgaláz, a Zika- és a nyugat-nílusi vírus – terjesztő egyiptomi csípőszúnyog egyelőre nincs jelen Európában (legközelebb a Krím-félszigeten és Cipruson észlelték), de az ECDC arra figyelmeztet, hogy ez megtörténhet a későbbiekben.

Az ECDC szerint a kontinens felmelegedése kedvez az invazív szúnyogfajoknak, mert gyakoribb árvizeket, valamint hosszabb és melegebb nyarakat okoz. Andrea Ammon, az ügynökség igazgatója szerint „ha ez így folytatódik”, egyre több megbetegedést és akár halálesetet okozhatnak az EU-ban olyan betegségek, mint a dengue-, a chikungunya- és a nyugat-nílusi láz.

Megoldásként a szúnyogállomány hatékony kordában tartását, a megfigyelések fokozását és személyes védőintézkedések bevezetését javasolják, akár az ágyakra szerelt szúnyoghálót is, míg a szúnyogirtáshoz a fenntartható módszereket. Az Euronews szerint egyes országokban, mint például Horvátországban genetikailag módosított szúnyogokat engednek szabadon, hogy így küzdjenek a tigrisszúnyogok ellen.

Forrás: ECDC