Már hámlik az egykori Royal szálló fóliája: egyre többet látni a felújított homlokzatból

Sok év után ismét előbukkant az egykori szegedi Royal szálló homlokzata az állványzat és a védőfólia mögül. Bár egy forrásunk szerint az épület belső kialakítása még nagyon nem áll jól, úgy tűnik, hogy több év csúszás után legalább az utcakép visszatér az eredeti pompájához.

Nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy az épületben a legutóbbi tervekkel megegyezően luxusapartmanokat alakítanak majd ki, melyet a Szegedi Tudományegyetem (külföldi) diákjainak adnának ki. A homlokzat a régi épületrészen az eredeti formájában került felújításra, így jár majd az új bővítmény is a Kölcsey utcán: az eredeti külsőt hagyják meg, csupán minőségibb anyaghasználattal és szebb nyílászárókkal változtatják korszerűvé.

Az épület modern bővítményét és a régi épületszárnyat összekötve pedig kétszintes parkolóház épül majd az udvaron. Itt sajnos nem a drágább mélygarázst választották valami okból kifolyólag, így az udvarra belépve nem éppen egy tágas tér fogadja majd a látogatót, hanem a parkolóház tömege, bár tetőkertet elméletileg építenek majd rá. Az egykori szálló belsejéből viszont nem hagynak meg szinte semmit forrásunk szerint, mint például a patinás éttermet, hanem modern kialakításban lesz átépítve minden Török Csongor tervei alapján.

Még régebben mi is kerestük a kivitelezőt a Royal felújításával kapcsolatban, a Plusz Építő Kft. ügyvezetője, Török Attila a Szeged365-nek árulta el még 2022 májusában, hogy már 2020–2021 óta dolgoztak az épület szerkezetén, és a korábbi tervek szerint a homlokzat felújításának 2022 májusi kezdete után az év végén fejezték volna be, ez végül idén nyárra csúszott. A belső munkálatokat viszont már nem a cég fogja végezni, ám arról nem tudni, hogy ez mikorra fejeződne be, forrásunk szerint akár több év is hátra lehet még.

Forrás: Szegedi emlékkereső / Facebook

Forrás: Szegedi emlékkereső / Facebook

Az egykori Royal szálloda úgy született, hogy a Lengyel testvérek a mai Klauzál téren lévő, a Virág cukrászdát is magában foglaló Lengyel-házuk telkének Kölcsey utcára átnyúló végére – a Kelemen és Kölcsey utcák sarkára – 1904-ben kétemeletes lakóházat emeltek, amit szintén Ligeti Béla építész tervezett meg, és csak 1911-ben alakították át szállodai célokra. Állandó jelleggel egészen 1992-ig működött így, legutóbb 2005-ben kapott egy felújítást, majd évekre bezárták.

Az akkori tulajdonos 2008-ban 500 millió forintos uniós támogatást is nyert a mintegy 1,5 milliárd forintos projektre, mely során négycsillagos hotelt alakítottak volna ki mélygarázzsal. Ez nem történt meg végül, a zárva lévő szállodát 2009-től is csak a nyári turistaszezonban nyitották ki egészen 2011-ig, mígnem újra bezárt.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Még 2011 júliusában az SZTE szenátusa jóváhagyott egy keretmegállapodást arról, hogy a szegedi Royal szálló tulajdonosa az egyetem igényeinek megfelelően prémiumkategóriás kollégiummá alakítja az épületet, s az SZTE öt évre kibérli. Ez végül meghiúsult, az épületet nem alakították át, a szerződés miatt a korábbi tulajdonos kötbért is fizetett az egyetemnek emiatt. A tervekről még Török Márk, az EHÖK egykori elnöke is beszélt.

Azt tervezték, hogy az épület üzemeltetését vette volna át az egyetem, melyet 60 százalékban az ott lakó hallgatók befizetéséből fedeztek volna. Ehhez jött volna még 20–25 százalékban az utcafrontos üzlethelyiségek kiadása, a fennmaradó részt pedig a szobák nyári, szállodai hasznosításából egészítették volna ki, ami az egyetem idegenforgalmi jellegű képzéseibe is bekapcsolható lett volna „tanszállodaként”.

Végül 2016-ban bukkant fel a hír, hogy egy helyi vállalkozó megvásárolta a korábbi tulajdonostól az épületet és luxusapartmanokat alakított volna ki. Ez a mai napig tartja magát nem hivatalos információink szerint, bár a felújítás befejezésére még várni kell, hiszen 2023 nyarára is egyelőre a homlokzat és az épület szerkezeti felújítása készült el.