Több mint egymillió magyar él panelekben, a megyei jogú városoknál a lakosság negyede

Az ingatlan.com friss elemzéséből az derül ki, hogy a panellakások piacán is látványos változásokat hozott az elmúlt évtized. Sok közülük ma már nem annyira egyenlakás, azaz színesebb lett a választék, az egyedül élők pedig előszeretettel választják otthonuknak. Mindez az előzetes népszámlálási adatok alapján látható.

Továbbra is kiemelten fontosak a lakáspiacon a panelek, hiszen közel 1,1 millió embernek adtak otthon, ez a teljes lakosság 11 százaléka. Budapesten a panelben élők aránya 25 százalékos,

a megyei jogú városokat nézve pedig 24 százalékos az arány.

A panellakások az előző, 2011-es népszámláláshoz képest főként a fővárosban egyedül élők körében váltak népszerűvé, ennek hátterében pedig a lakásdrágulás áll, mivel a panelek a téglaépítésű társaikhoz képest olcsóbban elérhetőek” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közlemény szerint.

A budapesti paneleket június elején 789 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra, szemben a téglalakások 1,02 millió forintos árával, azaz előbbiek bő 20 százalékkal alacsonyabb áron elérhetőek. A legnagyobb panelkínálattal rendelkező két városrészben, a III. és XI. kerületben a panelek 823 és 910 ezer forintos átlagára 28, illetve 12 százalékos árelőnyt jelent a téglalakásokhoz viszonyítva.

A vármegyeszékhelyeken található paneleknél az összesített átlagár 552 ezer forint, szemben a téglalakások 688 ezer forintjával. Szeged Győr és Pécs között helyezkedik el a maga 563 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárával, a téglalakások viszont már átlagosan 729 ezer forintért kelnek el négyzetméterenként. Míg Szeged az ötödik vidéki viszonylatban, egy jelentős ugrás látható a négyzetméterárban az első négy helyezetthez képest, mely települések 600 ezer forint felett vannak.

Forrás: ingatlan.com

Az ingatlan.com alaprajz-adatbázisából az derül ki, hogy a fővárosban a legkisebb panellakás 20 négyzetméteres, ez a pünküsdfürdői lakótelepen található. A másik véglet a káposztásmegyeri lakótelep belső kétszintes, 123 négyzetméteres panellakása.

Balogh László elmondta, a nyolcvanas évek végén épült lakások már nem egy kaptafára készültek: a legfiatalabbak már nagyon sok variációval épültek a jövendőbeli tulajdonosok igényeire szabva. Van példa tízemeletes épület tetején található tetőteraszra, de első emeleti lakáshoz tartozó erkélyen kialakított lábazaton álló több tíz négyzetméteres minikertre is.

A 2022-es népszámlálási adatok alapján a panellakások továbbra is népszerű megoldás az első lakás megszerzésére vagy az egyedülállók számára. Budapesten az előző népszámlálási adatokhoz képest a panelokban található egy fős háztartások száma 26 százalékkal nőtt, miközben a téglaépítésű lakásokban csak 13 százalékkal bővült a számuk. Szakértők szerint a panellakások vonzerejét az árelőnyön kívül tovább növelheti, hogy jellemzően jó közlekedéssel rendelkező, gyakran frekventált városrészekben vannak, és számos szolgáltatás elérhető a közelükben.