Helyére került a többezer éves kínai jádepáncél a Móra-múzeumban

Több mint 8000 kilométeres utazás után, először repülővel érkeztek meg Ferihegyre múlt hét pénteken az ókori kínai tárgyak, majd onnan speciális műtárgyszállító teherautóval szállították őket a szegedi múzeumhoz szombatra. A tárgyakat tartalmazó ládákat behelyezték az egyik kiállítótérbe, ahol azonban nem lehetett őket azonnal kinyitni: néhány napig akklimatizálódniuk kellett, azaz hozzá kellett szokniuk új környezetükhöz.

A Sanghajból érkezett kínai kurátorok felügyelik a tárgyak kicsomagolását és vitrinbe helyezését. A kollekció szenzációnak számító része egy teljes uralkodói halotti jádepáncél: az aranyszálakkal összefűzött, jádelapokból álló páncél biztosította test és a lélek halhatatlanságát az ókori Kínában. A műtárgyak között emellett például tigris formájú szőnyegnehezék, kozmetikai doboz, füstölőtartó, és egy jádelapra „írt” föld-eladási szerződés is van.

A munka komoly odafigyelést kíván, hiszen többezer éves műtárgyakról van szó. A kollekció kiemelt darabját, a szenzációnak számító uralkodói halotti jádepáncélt helyezték el az elsők között a számára kialakított vitrinbe. A Han-dinasztia császárai ugyanis a régészeti leletek alapján jádepáncélban temetkeztek.

Jádetárgyakat helyeztek a test kilenc nyílásába is (fülek, orr, száj, szemek, hüvely, végbél), hogy megakadályozzák a lélek távozását a testből. Nagy hangsúlyt helyeztek a fizikai test megőrzésére, hitték, hogy a kilenc testnyílásba helyezett jáde vagy arany örökre megőrzi a testet, így ezeknek a tárgyaknak igen nagy jelentősége volt a Han-kor temetkezéseinél.

A kiállítás az ókori Kína-tárlat második egysége, melyet június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján nyitnak meg és egészen az év végéig látható lesz.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum