„Ehhez a győzelemhez kevés volt a hazai pálya” – a Veszprém győzött a Pick Arénában

Huszonhetedik bajnoki aranyát szerezte meg a Telekom Veszprém Szegeden, miután a döntő harmadik meccsén 31–27-re legyőzte a hazai pályán játszó OTP Bank–Pick Szegedet. A szegediek a meccs legfontosabb pillanataiban hibáztak, míg a Veszprém a legjobbkor tudott visszajönni. A Picktől távozó edzőpárosnak, Juan Carlos Pastornak és Marko Krivokapicsnak, valamint a szintén szép számmal távozó játékosoknak nem sikerült címvédéssel búcsút inteniük az alföldi városnak.

A szegedi ultrák nyolc óra előtt nem sokkal, talpig kékbe öltözve vonultak a Pick Arénához, száznál is többen kiabálták a buzdító rigmusokat. Amint megérkeztek a csarnokba, megtöltötték hangjukkal a lelátókat, de nem telt el sok idő, és a Himnusz alatt már szurkolókkal volt tele az Aréna, megérkezett a hasonlóan hangos, de kisebb létszámú veszprémi tábor is. A mérkőzésre egyébként napokkal előtte elkelt minden jegy, több mint nyolcezer ember biztatta a csapatokat a helyszínen.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A félidő első felében a veszprémi csapat dominált, többször is négy góllal vezettek a Szeged ellen, akik álmosan kezdtek, de a tizennyolcadik percre mintha magukhoz tértek volna. A több veszprémi kiállítás miatt kapott büntetőket rendre értékesítették és Mirko Alilovic szegedi kapus is megtalálta önmagát, hatalmas bravúrjainak köszönhetően a Szeged húsz perc után először át tudta venni a vezetést.

A szegediek ritmusváltását és Alilovic remek szériáját a félidő végéig sem tudta megtörni a Veszprém, a játékosok 14–12-es állással vonultak szünetre. Nem csak a gólok tekintetében vezettek ekkorra a szegediek: a vendégeknél nyolc játékost is ki kellett állítani két percre, míg a hazaiknál egyet sem.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A második félidő elején még úgy tűnt, hogy a Szeged maximálisan át tudta menteni formáját a szünet utánra, de hamar kiderült, hogy nemcsak a hazaiak tudnak nagyobb fokozatra kapcsolni, ha hátrányban vannak. A 43. percre a Veszprém átvette a vezetést, a Pick játéka a meccs első negyed óráját idézte, a kék tábor ismét elhalkult, a legfelső lelátóról pedig zengett az Építők, építők.

A 47. percben Vajlupau növelte háromra a Veszprém előnyét, amit egy újabb kihagyott szegedi ziccer követett, és a bakonyiak kapusa, Cupara a saját kapujából zörgethette meg a szegedi hálót. Három perccel a meccs vége előtt még mindig három ponttal vezetett a Veszprém, amit a Szeged nem is tudott már ledolgozni.

„Indul a busz, indul a busz!”

 üzenték a veszprémiek a szegedi szurkolóknak a játék végén.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A mérkőzést a Veszprém négy ponttal nyerte meg, ezzel megszerezte a huszonhetedik magyar kézilabda-bajnoki címét, amit ráadásul szegedi pályán ünnepelhetett meg mint győztes csapat. Amíg a veszprémi szurkolók örültek, a szegedi tábor tapssal hálálta meg a küzdelmes csatát kedvenc csapatuknak.

Fiatalokból álló, szegedi szurkolóktól kérdeztünk a meccs után arról, hogy szerintük mi okozhatta a Pick Szeged vereségét. Ők úgy látták, hogy a döntő pillanatokban a szegedi játékosok nem vállalták el a lövéseket, „mintha a felelősséget paszolgatták volna egymásnak a labdával együtt. Hozzátették, hogy nem voltak kiemelkedő pillanatai egy játékosnak sem, de a kapusok teljesítményét is kritizálták. Az ő véleményükkel csengett egybe Bakó Botond, a Kisvárda korábbi edzőjének válasza is. Szerinte a Szeged a döntő pillanatokban hibázott és a Veszprémnél sokkal többen nyújtottak kiemelkedő teljesítményt, mint példul a világsztár Lauge.

A megkérdezett veszprémi drukkerek csapatuk sikerét szintén abban látták, hogy nem engedték el a meccset, mindig csak annyira, hogy még vissza tudjanak jönni a kisebb hátrányból.

„A szegediek becsületesen küzdöttek mint mindig, de ehhez a győzelemhez most kevés volt a hazai pálya.”

 mondta egyikük. A szegedi szurkolók bizakodva látják a jövőt, úgy gondolják, hogy akár jót is tehet egy frissítés a csapatnak a rengeteg új érkezővel.