Ingyenes LED-programot hirdet az önkormányzat a szegediek számára

Az elmúlt évek gazdasági nehézségeire hivatkozva új energiatakarékossági programot indít a szegedi önkormányzat. Magáncégekkel együttműködve ugyanis ingyenes LED-izzó programot hirdettek, melyet Botka László levele részletez. Ezzel jelentősen mérsékelni szeretnék a lakások és lakóházak energiafogyasztását, energiaszámláját és a város szén-dioxid kibocsátását is. Több előnyt is felsorolnak:

  • A LED-es izzóknak akár 80–85 százalékkal kevesebb energia is elég egy izzószálas égőhöz képest.
  • Amíg egy hagyományos izzó élettartama körülbelül ezer óra, addig egy LED ennek többszörösét, akár 5 ezer–15 ezer órányi folyamatos használatot is kibír.
  • Néhány izzó kicserélésével akár több tízezer forintot is tud spórolni egy-egy háztartás.

A programra egy online felületen tudunk regisztrálni, de amennyiben valakinek nincs internetes kapcsolata, az önkormányzat ügyfélszolgálatán vagy a Somogyi-könyvtárnak a lakóhelyhez legközelebb található fiókkönyvtárában kérhet segítséget, ezek címei is megtalálhatóak az online felületen.

A regisztrációhoz lakcímkártyára, személyi igazolványra és áramszámlára van szükség. Ez utóbbi alapján tudják ugyanis eldönteni, mennyi izzót adhatnak ingyenesen. Az igénylés eredményéről és az izzóosztás helyszínéről szeptember 1-je után értesítik az érintetteket. Az új LED-es izzók kiosztására október 16. és november 5. között kerül sor.