Claire Legras francia nagykövet vizitelt Botka Lászlónál, a gazdasági kapcsolatokat is ápolták

A mai napon a városházán fogadtam Claire Legrast, Franciaország magyarországi nagykövetétosztotta meg a hírt Botka László közösségi oldalán.

A polgármester arról ír posztjában, hogy a nagykövettel való találkozón felelevenítették, hogy Szeged több mint 50 évvel ezelőtt kötött testvérvárosi kapcsolatot Nizzával. Ezután a szokásos módon áttekintették a városban működő francia vállalkozások helyzetét, majd megállapodtak abban, hogy még szorosabbra fűzik gazdasági, kulturális és turisztikai együttműködést.

Szeged egy nyitott, európai város, jelenleg is sok francia hallgató folytat tanulmányokat egyetemünkön. Régi időkre visszanyúló, jó kapcsolatainkat tovább erősítjük Franciaországgal” – zárta posztját Botka.

Fotó: Botka László / Facebook

Claire Legras egyébként még február végén járt Szegeden, de akkor nem Botka Lászlónál. Legutóbb, idén márciusban David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete látogatott Szegedre, a polgármesteri vizit a városházán viszont csak az egyik állomása volt az egynaposra tervezett útnak. Tavaly is politikai nagyüzem volt:

  • 2022. november 24-én Dr. Alexander Grubmayr, az Osztrák Köztársaság nagykövete járt a szegedi városházán.
  • November 16-án épp nem Botka László, hanem Binszki József, Szeged nemrégiben beiktatott harmadik, várospolitikai alpolgármestere fogadta a városházán a japán nagykövetet, Otaka Masatot.
  • November 9-én Désirée Bonis, Hollandia tavaly nyáron kinevezett nagykövete járt, akkor a polgármesternél.
  • Botka László október 18-án Paul Fox brit nagykövetet fogadta a szegedi városházán. Idén lesz 50 éve, hogy Cambridge Szeged testvérvárosa lett.
  • Búcsúlátogatásán szintén Szegeden járt még tavaly nyáron Marc Dillard, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének ügyvivője.
  • Kanada magyarországi nagykövetét, Caroline Charettet 2019-ben nevezték ki. Egyik első személyes útja még tavaly november 2-án Szegedre vezetett, a koronavírus miatt ugyanis előtte nem volt rá lehetőség. Szintén Botka László fogadta őt a városházán.