Idén is nulla forint jut a szegedi független színházaknak, de aki kapott támogatást, az sem örülhet

A hvg.hu írt arról még a múlt héten, hogy a budapesti székhelyű, független színházi és tánctársulatok, befogadó színházak és forgalmazók működési támogatása évek óta lényegében változatlan volt. Aztán kiszivárgott, hogy idén a rezsiköltségek és az infláció elszabadulása után nemhogy emelték volna ezt az összeget, hanem az új pályázatban még a korábbinál is 41 százalékkal alacsonyabb keretösszegről jelentek meg számok.

A lap kérdéseire akkor nem érkezett válasz, kivéve egy a Magyar Nemzetben megjelent válaszcikket, mely Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert okolja mindezért, és azt állították, hogy „további egyeztetések várhatóak az érintett szervezetek és a minisztérium képviselői között”, ám eddig nem történt ilyen szakmabeliek szerint.

Végül több hét késéssel közzétették a döntési listát, és kiderült, hogy valóban 41 százalékos elvonással sújtja a kormány a független műhelyeket. A hvg.hu szerint több társulat 2–4 millió forint közötti összeghez jutna egész évre, de az olyan kiemelt műhelyek, mint például Pintér Béla és Társulata is, mindössze 14,4 millió forintot kapott. Az idei összeget legtöbben valójában már előre elköltötték ahhoz, hogy január óta működni tudjanak.

A nem fővárosi szervezeteket, így a szegedi MASZK Egyesületet, a Metanoia Artopédiát és a Homo Ludens Projectet is érzékenyen érintette a döntés. Itt ugyan többnyire 25%-kal csökkentették a keretösszegeket tavalyhoz képest, a 26 napos késéssel megjelent dokumentum szerint a MASZK Egyesületnek idén is nulla forint jutott, mint ahogy számos más szegedi szervezetnek, egyedül a Pinceszínház kapott egy 15 millió forintos összeget.

A Thealter Facebook-oldalán azt írják, hogy a pályázat elméletileg a támogatást, gyakorlatilag pedig a már nem is lassú kivéreztetést szolgálja. Állítják, vannak olyan nyertesek a listán, akiket értékelni sem lehetett volna a kiírás szerint, de például a szempontrendszerhez már nem rendeltek pontszámokat sem, így kevésbé átlátható a végeredmény. A bírálók nevei idén sem látszanak, vagyis, hogy vidékről kik döntöttek a pályázatokról.

Jogorvoslati lehetőség idén is van, kifogást lehet benyújtani záros határidőn belül a döntés ellen, amiről elmondásuk alapján 2021-ben már volt tapasztalatuk. Természetesen át kell gondolnunk a lehetőségeinket és a terveinket” – tették hozzá.

Fotó: THEALTER