A Szegedi Ítélőtábla úgy döntött, a Metának vissza kell állítania Toroczkai Instagramját

A Media1 írt Toroczkai László sajtótájékoztatójáról, melyen a Mi Hazánk elnöke elmondta, hogy másodfokú ítéletet hozott a Szegedi Ítélőtábla a Facebook és az Instagram platformokat működtető Meta Inc. ellen. Ennek értelmében vissza kell állítaniuk Toroczkai Instagram-profilját 15 napon belül, ami már a múlt heti ítélethirdetés óta ketyeg. A politikus arról beszélt, hogy ezzel egy 2019 óta húzódó ügy végére tettek jogerősen pontot – egyelőre szóban.

Toroczkai ugyanakkor nem aratott teljes győzelmet, hiszen a Facebook-oldalát nem kell visszaállítania a Metának, mivel a szegedi bíróság megállapítása szerint azon Toroczkai megsértette a közösségi alapelveket. Az írásban egyelőre majd csak később kihirdetett ítélet szerint a pártvezető nem kap sérelemdíjat, ehelyett a jelentős összegű perköltség egy részét neki kell megfizetnie, mivel keresetét csak részben találták megalapozottnak.

Toroczkai hozzátette, hogy további jogi lépéseket is tervez akár Írországban, az Egyesült Államokban vagy Németországban, amint kézhez kapja az amerikai céggel szemben született jogerős ítéletet, mivel szerinte a szegedi ítélet a jó hírnevének megsértésével nem foglalkozott. A pártelnök az ítéletet felemásként értékelte. Mint ismert, Toroczkai ugyanezt a pert első fokon még elvesztette áprilisban, akkor százmillió forintot is követelt a cégtől. Most is kérne majd kártérítést, ha az Instagram-oldala nem lesz visszaállítva a 15 napon belül, és végrehajtást kell kérnie.