140 lakót kellett kimenekíteni, amikor egy férfi felgyújtott egy szegedi panelházat

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki tavaly és tavalyelőtt két ízben is tüzet gyújtott szegedi panelházakban, írta meg szerdán honlapján a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség. Négy és fél évet kaphat.

Első alkalommal 2021. május 19-én, este fél tízkor ment be egy társasház földszinti előterébe a vádlott, majd itt meggyújtotta a postaládák alatt elhelyezett papírdobozban talált reklámújságokat, majd a fellobbant tüzet magára hagyva távozott. Az éghető anyagokra tovább terjedő lángokat, valamint az erőteljesen gomolygó füstöt egy pár perccel később érkező ételfutár észlelte. A lakók a tüzet még a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották. A vádlott ezen „kihívóan közösségellenes magatartásával” 65 ezer forint kárt okozott a lakóközösségnek.

A második esetről már beszámolt a Szegeder is, ekkor, vagyis 2022. február 27. napján az történt, éjjel fél tizenegy körül a vádlott egy másik lakóházház 9. emeleti szemétledobójában talált tárgyakat gyújtotta meg. Az elektromos kapcsolótáblákkal felszerelt helyiség a fellobbanó tűz hatására teljesen kiégett, két emeletet is beterítve eközben füsttel és korommal. A tűzesetet a társasház lakói itt is még időben észlelték. A lángokat a helyszínre riasztott tűzoltóknak sikerült megfékezniük,

beavatkozásuk azonban nélkül az egész épület megsemmisült volna.

A két lépcsőházból álló, 300 lakásos épületben 5 millió forintot is meghaladó kár keletkezett. Az eset során a hatóságoknak közel 140 embert kellett lakásaikból kimenekíteni és biztonságba helyezni.

A Szegedi Járási Ügyészség a vádlottat garázdaság vétség, rongálás vétség valamint közveszélyokozás bűntett elkövetésével vádolja. Arra az esetre, amennyiben a terhelt a bűnösségét az előkészítő ülésen beismerné, és lemondana tárgyaláshoz való jogáról, vele szemben az ügyészség 4 év 6 hónap börtön kiszabását indítványozta.

Vádemeléskor bűnügyi felügyelet kényszerintézkedés hatálya alatt álló elkövető bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.