Több mint húszezer egyetemet vizsgáltak meg, az SZTE a legjobb 3,5%-ban szerepel

A Center for World University Rankings (CWUR) május 15-én megjelent, friss felsőoktatási toplistája szerint, melyen kétezer intézményt rangsorolnak, világviszonylatban a 708. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem, ezzel az eredménnyel magyarországi viszonylatban a harmadik helyet csípte el az ELTE és a SOTE után. A rangsor készítői idén több mint 20 500 egyetemet vizsgáltak,

ezzel az eredményével a legjobb 3,5%-ba tartozik az SZTE.

Oktatói és kutatói kiválóság szerint viszont a legjobb magyar helyezést érte el a Tisza-parti universitas: ezen mutató alapján a 197. helyen állnak. 

A CWUR 2023-as listája hét szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, ide tartoznak többek között az oktatás minősége, amit az intézmény volt hallgatói által elnyert nemzetközi díjak alapján mérnek. Ezen felül a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók és kutatók kiválósága, az idézési arány, a szabadalmak és a publikációk száma is számít.

A Center for World University Rankings kétezres listájára a magyar egyetemek közül hat intézmény került be. A nemzetközi rangsorban olyan, világszinten ugyancsak elismert egyetemek között szerepel az SZTE, mint például az olasz Rome Tre University vagy a lengyel Warsaw University of Technology. A rangsor élén három amerikai, USA-beli egyetem áll: a Harvard University, a Massachusetts Institute of Technology, valamint a Stanford University.