Folytatni fogják a tiltakozást a sztrájkoló iskolák tanárai, aláírásgyűjtést is indítanak a státusztörvény ellen

A hétfői napon nem csupán sztrájkoltak a több mint 30 megyei intézmény tanárai és diákjai, de Szegeden a Grand Café mozitermében kora délután közös sajtótájékoztatón jelentették be a sztrájkoló intézmények, hogy folytatják a tiltakozást.

A Telex beszámolója szerint ennek keretében többek között aláírásgyűjtést indítanak a státusztörvény ellen. Annak visszavonását, illetve a közoktatás helyzetéről való érdemi párbeszédet szeretnék elérni a szakszervezetekkel és a tanári mozgalom képviselővel. A lap szegedi tudósítójának beszámolója szerint a hétfő délutáni rendezvény rövid volt, mivel az egyik szegedi gimnáziumban délutánra tantestületi értekezletet hirdetett meg az igazgató, ezért az ott dolgozóknak vissza kellett sietniük.

Mint ismert, hétfőn országos tiltakozás és munkabeszüntetés volt, reggel pedig Budapesten együtt demonstráltak a Belügyminisztérium épülete előtt pedagógusok, diákok és politikusok is. Szegeden a szülők azzal támogatták a tiltakozást, hogy „fogadóórára” kértek időpontot a szegedi tankerületi központtól, egy csaknem 30 kérdést tartalmazó levelet adtak át a központ vezetésének.

Fotó: STEP / Facebook

Ezzel hívták fel a „szegedi TANKer” figyelmét a státusztörvény, vagyis a „bosszútörvény” következményeire: a meglévő tanárhiány mellett nagyjából 150 pedagógus fog távozni a megyében, ha bevezetik azt. A Népszava beszámolója szerint udvariasan fogadta őket Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a szegedi tankerület igazgatója, aki szerint az oktatással minden rendben van, arról pedig nem tud, hogy 150 pedagógus fel akar mondani.

Az Egységes Szülői Front szegedi képviseletében Hajnal Edina elárulta a lapnak, hogy a csuklóikra kötött piros szalaggal – melyekkel a város iskoláit is „feldíszítették” – azt szimbolizálják, hogy az oktatás kivéreztetése zajlik. A tiltakozás másik szimbóluma pedig a 150 távozni készülő pedagógust jelképező piros lufik voltak, melyeket jelképesen kidurrantottak a tiltakozók.

Hajnal Edina, a szülők vezetője szerint három forgatókönyv van a státusztörvénnyel kapcsolatban:

  • A legoptimistább változat, hogy a törvénytervezetet az unió nyomására be sem nyújtják a parlament elé.
  • A második, hogy gumicsontot dobnak, lesz némi látszatenyhítés, mintha meghallgatták volna a pedagógusokat.
  • A legrosszabb változat, hogy egy salátatörvényben hajnali 1-kor elfogadja a 133 bátor ember.

Arról is írtunk hétfőn, hogy az Egységes Szülői Front vasárnap krétás tiltakozást is szervezett a sztrájkban részt vevő intézmények elé.