Fecskefészkeket kapott a Kövér Béla Bábszínház épülete, ezzel segítenek a belvárosi fecskepopuláción

A Mondolo Egyesület és a Kövér Béla Bábszínház közös közleményben tudatta a Szegederrel, hogy hitvallásuk szerint a természeti környezet és a városi környezet nem feltétlenül egymást kioltó fogalmak, azok harmonikus együttélése a valódi elérendő és elérhető cél. A két szervezet hiszi, hogy a városi természetvédelem és a környezeti nevelés leghatékonyabb útja, ha az a gyakorlatban, kézzelfogható módon valósul meg.

Ezen okok miatt merült fel, hogy a Feketesas utca 25. épület homlokzatát fecskebaráttá alakítja át, segítve ezzel a Szeged belvárosában élő fecskepopuláción. A hazai fecskék megfogyatkozása egyértelműen a káros emberi hatásokra vezethető vissza. Olyan hatásokra is, melyek ellen egyszeri emberként nehéz fellépni. Azonban néhány igen egyszerű megoldással helyben mégis sokat tehetünk a fecskefélék védelméért.

Nem ez az egyetlen és első, fecskékkel kapcsolatos projektje a szegedi Mondolo Egyesületnek. Korábban az Euronews is beszámolt a szegedi fecskés Szetáv fűtőműről, megemlítve, hogy az egyesület városmetamorfózis névre hallgató Környezetvédelmi Street Art projektjei városszerte megtalálhatóak. Az első projektjüknél egy fűtőmű falát festették tele molnár- és füstifecskékkel, ezzel felhívva a figyelmet a veszélyeztetett fajokra, majd az épület tetején mesterséges fészkeket helyeztek el.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A molnárfecske hazánkban szinte teljesen kultúrakövető lett, mely főként városok, kisebb részt falvak költőmadara. Az emberi építményeken való fészkelés előtt függőleges sziklafalak szolgáltak költőhelyül. Ezért keresik a városokban a magas, ereszekkel, ablakpárkányokkal és erkélyekkel tagolt homlokzatokat. A Feketesas utcai épületen jelenleg is vannak aktív és sérült fecskefészkek, ami a tudatos szemlélődőnek a következőkről árulkodik:

  • A homlokzat elhelyezkedése és szerkezete kedvező költőfelület a molnárfecskék számára, hiszen több generáció óta költenek itt.
  • Az elöregedett, sérült fészkek, valamint az új fészkek hiánya arról árulkodik, hogy a homlokzat közelében nincs sárgyűjtőhely, amiből a madarak a meglévő fészkeket javítsák, esetlegesen új fészket építhessenek maguknak. Így hiába a biztonságos és bejáratott költőhely, nincs alapanyag a fészkekhez.
  • Az aktív fészkekből következik, hogy a lakók elfogadták a fecskék jelenlétét, hiszen nem verték le a fészkeket vagy tettek kis zavaró madárriasztókat. A ház lakóközössége ilyen tekintetben madárbarátnak tekinthető.

A felsorolt három megállapításra építve a Feketesas utca 25. ház homlokzatán, a bábszínház kamaraterme fölé húsz műfecskefészket, hozzájuk tartozó fecskepelenkát és egy sárgyűjtőt helyezett ki a Kövér Béla Bábszínház a Mondolo Egyesület javaslatára, valamint az ő szakmai támogatásukkal.

Fotó: Bálint András / Szegeder