A szegedi Vedres István Technikum diákjai nyertek egy országos designpályázaton

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) közölte az MTI-vel, hogy a divat, a design és a kreatív szakmákat tanulóknak kiírt Ipari forradalmak – varrógéptől a robotokig tematikájú pályázatra 26 csapatban, csaknem 100 diák jelentkezett, akik közül hat csapatot emelt ki a szakmai zsűri.

A pályázatra a szervezők olyan kreatív-, divat- és designipari szakképzésben, nappali tagozaton tanuló csapatok jelentkezését várták, akik innovatív alkotásaikkal, inspiráló ötleteikkel szerették volna felhívni a figyelmet szakmájuk szépségeire. A programra 26 csapat jelentkezett, akik közül a szakmai zsűri döntése alapján három divat és három design tematikájú csapat vehette át nyereményét az áprilisi díjátadón.

Divat területen

  1. az első helyet a Budapesti Komplex SZC Kreatív Technikum tanulói, a Scelestis csapat szerezte meg,
  2. második helyezett a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium diákjai, a Krea – Team lett, míg
  3. a dobogó harmadik helyén a Dekorvarázs csapata végzett a Zalaegerszegi SZC Báthory István Technikumból.

Design oldalon

  1. a Szegedi SZC Vedres István Technikumból pályázó SonicON csapat vehette át a győzteseknek járó első díjat,
  2. másodikként a Budapesten található Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum Vágjuk a fát! nevű csapata végzett, míg
  3. a harmadik helyet a fővárosi BKSZC Kreatív Technikum tanulói, a Csillagok csapat foglalta el.

Fotó: Hungarian Fashion & Design Agency / Facebook

A szegedi Vedres iskola oldalán található leírás szerint az Ambrózi Alexandra, Csúri Zsófia és Frányó Hajnalka alkotta csapat munkáját Pap Dávid a budapesti FabLab ügyvezető igazgatója és Egervölgyi Lilla mentorálta. A lányok rengeteg munkaórát töltöttek a különleges fülhallgató megtervezésével, illetve az azt működtető applikáció prototípusának elkészítésével, a csomagolás, tok és reklámanyag tervezésével, kivitelezésével” – írják. 

Így folytatják: „A prezentációjuk után több olyan szakvélemény hangzott el, hogy projektjüket folytatniuk kellene, sőt együttműködési ajánlatokat is kaptak. Az elismerésen és  szakmai tapasztalaton kívül a lányok nagyértékű DRK utalvánnyal egy-egy Samsung Galaxy tabbel, egy gyönyörű albummal és egy szakmai workshopon való részvétel lehetőségével is gazdagabbak lettek.

A többi díjazott is nagyértékű utalványokat, digitális eszközöket és szakmai workshopokon való részvételi lehetőséget kapott. Az MTI közleménye szerint a pályamunkák mind hangsúlyosan kezelték a fenntarthatóságot, a környezet iránti felelősséget, de társadalmi kérdéseket is felvetettek. A verseny alatt a tanulókat szakértő mentorok segítették a pályamunkák megvalósításában.