Az SZTE-hez fordultak doktori ösztöndíjemelésért a momentumosok, miután a parlament lesöpörte javaslatukat

A mai napon a Momentum Mozgalom nevében levélben megkerestem Szabó Gábort, az SZTE kuratóriumának elnökét a Momentum Mozgalom PhD hallgatók ösztöndíjemelését célzó határozati javaslata kapcsán” – kezdte lapunknak megküldött közleményét Halász Noémi, a párt szegedi szervezetének alelnöke.

Mint a politikus írja, a PhD hallgatók alacsony ösztöndíj problémájának megoldására a Momentum Mozgalom parlamenti képviselőjével, Tóth Endrével a Parlament elé terjesztettek egy határozati javaslatot az ösztöndíjak mértékének növelésére. Az indítvánnyal többek között azt akarták elérni, hogy az államilag támogatott teljes idejű képzésben részt vevő doktoranduszhallgatók ösztöndíjának havi összege

  • a doktori képzés első két tanévében érje el legalább a mindenkori minimálbér bruttó összegét,
  • a doktori képzés második két tanévében pedig legalább a mindenkori minimálbér bruttó összegének 120 százalékát.

Szerintük ugyanis így zárkózhatnánk csak fel a régiós átlaghoz, hiszen jelenleg régiós társaink – Szlovákia, Csehország, Lengyelország – is megelőznek az ösztöndíjak mértékében.

Európában a hazai ösztöndíjnál csak Romániában kapnak kevesebbet a diákok.

A közleményben megemlítik, hogy március 6-án a Fidesz érdemi vita nélkül leszavazta a javaslatot az Országgyűlés Kulturális Bizottságában. Éppen ezért az egyetemhez fordultak, hátha ott sikert érnek el: arra kérik a kuratóriumot, hogy az SZTE-s PhD hallgatók számára olyan kiegészítő ösztöndíjalapot hozzanak létre, amely segít biztosítani a megélhetésüket a képzésük ideje alatt ebben a nehéz gazdasági helyzetben.

Halász Noémi úgy fogalmazott, a kiegészítő ösztöndíjat minden PhD hallgatónak alanyi jogon kellene folyósítani. Ez azért fontos szerinte, mert a jelenleg elérhető kiegészítő ösztöndíjak egy része nem szabad felhasználású, más része csak egy szűk réteg számára elérhető. A Kooperatív Doktori Pályázat pedig kiszámíthatatlan: legutóbb több mint 5 hónap csúszással, az ígért támogatásnak csak a fele érkezett meg, ami nehéz helyzetbe hozott rengeteg pályázót.