RTL: Kilakoltatott volna az IKV egy 82 éves szegedi nyugdíjast, a helyiek összefogásával végül megmenekülhet

Az RTL Híradója készített riportot a 82 éves szegedi Kispéter Lászlóval, aki önkormányzati bérlakásban él, de az IKV Zrt. azt közölte vele, ha március végéig nem végzi el a kötelező felújítási munkákat, felmondják a határozatlan idejű bérleti jogát, vagyis kilakoltatnák.

A városi cég a szegedi férfi szerint azt kéri tőle, hogy idén március 31-ig vizsgáltassa felül a lakás gázkészülékét, emellett arra is kötelezték, hogy festesse ki a lakást, hozza helyre a nyílászárókat, valamint a zárakat is javíttassa meg. Az idős férfi pánikba esett, mert egyedül él és azt mondja, hogy a nyugdíjából képtelen megoldani a feladatot.

A férfi a helyi fideszes önkormányzati képviselőktől kért segítséget, Chovanecz Kata Facebook-oldalán írta meg a történetet. Azóta helyiek próbálnak segíteni neki, és végül az önkormányzati cég is meghosszabbította a határidőt. A festést egy helyi vállalkozó, Gonda József csinálja meg ingyen, méghozzá úgy, hogy a gyakorlati oktatással foglalkozó cégén keresztül tanulókkal festik ki az idős férfi lakását.

Chovanecz Kata azt nyilatkozta az RTL-nek, hogy még nincs meg minden a felújításhoz, a nyílászárók festése és a zárak cseréje még várat magára. Szerinte sok idős ember él önkormányzati bérlakásokban, ők nem mindig tudják értelmezni az IKV leveleit. Azt mondja, Kispéter László nevében ő írta meg a halasztási kérelmet, amit meg is kaptak, így jelen állás szerint szeptember elejéig kell elvégezni a felújítást.

A híradóban megszólaltatták az IKV-t is. Csarna Zsuzsanna arról beszélt, hogy az idős férfival már 2017 óta folyamatosan leveleznek ezügyben. Miután Kispéter László időponthosszabbítást kért tőlük, ők természetesen ezt megadták, a lakástörvényre hivatkozva viszont azt mondja, a felszólítástól nem tekinthetnek el.