A rokonsági kapcsolatok azonosítására fejlesztettek új módszert szegedi kutatók

A Szegedi Tudományegyetem közleménye azt írja, az archeogenetikai vizsgálatokat jelentősen megkönnyítő új módszert közöltek az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika kutatói, az SZTE Genetikai tanszékével és az MKI Archeogenetikai kutatóközpontjával együttműködésben. Az egyik legrangosabb genetikai szaklapban, a BMC Genome Biology folyóiratban közzétett új módszer áttörést jelent a vizsgált minták közötti rokonsági kapcsolatok azonosításában.

A rokonsági analízis ugyanis korábban nagy bizonytalanságok mellett is csupán másodfokig (nagyszülő–unoka) volt lehetséges. Ezzel szemben a correctKin nevet viselő új módszerrel akár negyedfokú rokonságig (ükszülő–ükunoka) is megbízhatóan azonosíthatók a rokoni kapcsolatok, akár erősen károsodott régészeti, vagy igazságügyi mintákból is, amikor csak viszonylag csekély töredékét, kevesebb, mint 10 százalékát ismerik a kutatók.

A módszer egyik nagy előnye, hogy közvetlenül a populáció genetikai analíziseknél használt tipizált adatokból dolgozik, és akár többezer minta gyors, együttes analízisére is alkalmas. A gyorsan bővülő Allen Ancient DNA Resource (AADR) adatbázisnak – amely az összes megjelent archaikus teljes genom adatot tartalmazza – köszönhetően, a rokonsági analízisnél kiemelkedően fontos referenciaadatok is rendelkezésre állnak.

A cikk egyik szerzője, Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatócsoportjának igazgatója, az SZTE Genetikai tanszékének munkatársa több középkori magyar uralkodó és Mátyás király azonosításán is dolgozik kutatócsoportjával. A székesfehérvári osszárium megnyitásával, és a modern archeogenetika segítségével lehetőség nyílt arra, hogy az ott őrzött csontmaradványokból DNS-mintát nyerjenek ki a szegedi laborban.

Eddig Antiókhiai Anna (1153–1184), III. Béla magyar király első feleségének csontjai után Szent László király (1040–1095) földi maradványait, valamint feltételezhetően Halicsi Endrét (1210–1234) vagyis András magyar királyi herceget is sikerült azonosítani.