Plakátokon mutatják be szerdán a 2077-es cyberpunk Szegedet a rajztanszék hallgatói

Szerdán kerül megrendezésre a Jazz Kocsmában az SZTE Rajz- és művészettörténeti Tanszék hallgatóinak plakátjait bemutató kiállítás, ami a Teréz 2077 nevet viseli.

Egy héttel ezelőtt, a tanszéken került megrendezésre a workshop Minda Boglárka és Szalay Ignác vezetésével, melyen különböző plakátokat készítettek a futurisztikus cybervilág és a régi magyar értékek találkozásának jegyében a képalkotás szakos hallgatók. A plakátoknak most szerdán a szegedi Jazz Kocsma ad majd kiállítási teret, velük szoros együttműködésben készültek és kerültek kiválogatásra a pályamunkák. A céljuk mindezzel az, hogy lehetőséget adjanak a fiatal szegedi művészek bemutatkozására. Az eseményre a belépés ingyenes, és este 7 órakor kezdenek.

Elmondásuk szerint a plakátokon keresztül illusztratív, humoros módon fogalmazzák meg saját elképzeléseiket a hallgatók annak jegyében, hogy egy képzeletbeli Mars térre járó idős hölgy, nevesint Teréz hogyan élné meg, ha hirtelen 2077-be csöppenne, és különböző modern létformákkal érintkezne az ismert szegedi helyszíneken. A dátum nem véletlen, a Cyberpunk 2077 nevű számítógépes játék adta az ihletet.

„»Wake the fuck up, Teréz!« – hangzott el még soha, sehol. Nos, ez most megváltozik: Teréz, a Kádár-kor és az Erzsébet-utalványok ősi őrzője mindenkinek egy olyan karakter lehet, aki eszébe jut, ha a szegedi paneltömbökre gondol. Viszont az idő telik, és ha nem is lineárisan, de elképzelhetünk egy olyan párhuzamos világot, ahol ezek az értékek egy posztapokaliptikus cybervilággal ütköznek összeszól az esemény ismertetője.

A megnyitó után tematikus DJ-est zárja a programot: 2077 – az oroszok győztek, de a Földből nem sok maradt. Az emberek kisközösségekben próbálják kultur-mozaikjaikat összerakni az egykori bisztrók omladozó nagytermeiben. Rat az ilyen közösségeket járja, zenét gyűjt, hogy más közösségekben megmutathassa, kicsit közelebb hozva az atomjaira polarizálódott emberiséget.