Megállapodott az ATEV fehérjefeldolgozó és az SZTE, új munkahelyeket és fenntarthatóbb környezetet teremtenének

A környezetvédelem, a kutatás és az oktatás területére kiterjedő együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és az ATEV Zrt. kedden, erről írt az egyetem közleménye lapunknak. A közös projekt milliárdos nagyságrendű beruházásokat, új technológiák fejlesztését és új munkahelyeket hozhat létre egy nemzetgazdasági és környezetvédelmi szempontból is jelentős ágazatban.

Fendler Judit, az SZTE kancellárja arról beszélt az együttműködés aláírásán, hogy a felsőoktatási intézmény rövid időn belül a második olyan céggel kötött együttműködési megállapodást, amely saját területén piacvezető Magyarországon. Ez jól mutatja szerinte, hogy a vállalatok is kezdik felismerni azokat a lehetőségeket, amelyeket az SZTE nyújtani tud. A közös pályázatokon túlmutatóan a közös munka mindkét fél számára bevételt jelenthet, de előrelépést hozhat az oktatás és a kutatás területén is, és nem utolsó sorban az egész régió számára plusz hozzáadott értéket teremt.

Azt írják a közleményben, hogy a járvány-, illetve a közegészségügyi szabályok fokozatos előtérbe kerülésével egyre fontosabbá vált az állati eredetű maradékok szakszerű és biztonságos ártalmatlanítása. Ezek hazai betartatásában és alkalmazásában kiemelt szerep jutott az ATEV Zrt.-nek, amely az uniós, illetve a hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően gyűjti be, ártalmatlanítja, dolgozza fel, illetve hasznosítja az állati melléktermékeket. Tevékenysége kiemelten fontos közegészségügyi, állategészségügyi, járványügyi, higiéniai, környezetvédelmi és gazdasági szempontból.

Kovács Lajos, az ATEV Zrt. vezérigazgatója úgy véli, rendkívül fontos a természeti erőforrásokkal való bölcs gazdálkodás, a környezeti terhelés csökkentése. Ennek érdekében az cég jelenleg is komoly fejlesztéseket végez. Az együttműködés lehetővé teszi a vállalat gyártástechnológiájának optimalizálását, másrészt a hosszú távú kutatási és oktatási stratégia kialakítását. A vállalkozás és az egyetem szakemberei harminc olyan innovációs feladatot határoztak meg, amelyeken hatékonyan dolgozhatnak együtt.

Többek között egyedülálló, kísérleti üvegházak létesítése és üzemeltetése is szerepel a közös tervek között, csakúgy, mint a tisztított szennyvíz felhasználása és az ATEV Zrt. technológiájából képződött hulladékhő további hasznosítása. Az ATEV Zrt. elődjét 1949-ben alapították Állatifehérje Takarmányokat Előállító Vállalat néven. Az állami tulajdonú cég 1993-ban részvénytársasággá alakult, 2006-tól pedig Zrt.-ként működik.

Fotó: Bobkó Anna / SZTE NKI