Barnák László maradhat a színházigazgató, a szakmai bizottság egyhangúlag őt támogatta

Botka László hétfő esti Facebook-bejegyzéséből az derült ki, hogy a városvezetés is egyértelműen a jelenlegi igazgatót, Barnák Lászlót támogatja a Szegedi Nemzeti Színház és a Szabadtéri Játékok következő igazgatójának.

Az elmúlt öt évben a koronavírus és a gazdasági válság ellenére is nagyszerű teljesítményt nyújtott. Pályázatát egyhangúlag támogatta a bírálóbizottság, az új színháztörvény szerint csak őt választhatja meg a közgyűlés. Örömmel és bizalommal tesszük ezt meg” – magyarázta a polgármester.

A Szeged.hu számolt be a bizottsági ülésről, melyen a szakmai bizottság zárt ajtók mögött tartotta a tanácskozást, majd hivatalos tájékoztató nem volt, ám mégis megtudták valamilyen módon, hogy a szavazás végeredménye az alábbi lett:

  • Barnák László: 9 igen, 0 nem, 0 tartózkodás,
  • Peller Károly: 0 igen, 5 nem, 4 tartózkodás,
  • Tóth Péter: 4 igen, 0 nem, 5 tartózkodás.

A szakmai bizottság tulajdonképpen most arról döntött, hogy mely jelöltet ajánlja majd Szeged közgyűlésének, akik – mint ahogy Botka László is megfogalmazta posztjában – az új színháztörvény szerint csak őt választhatja meg, vagyis jelen esetben Barnák Lászlót. Az új igazgató személye függ a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól is.

Amikor a Szegeder megírta, hogy a szegedi színház tagjainak többsége Barnák Lászlót támogatta egy belső szavazáson, mint leendő főigazgatót, akkor lapunk azt is megtudta, hogy a minisztérium még nem delegált tagokat, így nem ülhetett össze a bizottság, hogy döntsenek, ám ez mára megtörtént. A minisztérium képviseletében

  • Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója,
  • Kis Domonkos Márk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára,
  • Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója,
  • Pataki András, a szaktárca napokban távozott helyettes államtitkára és
  • Topolánszky Tamás táncművész, koreográfus, táncpedagógus, az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatának a vezetője vett részt a bizottsági ülésen.

 Az önkormányzat

  • Binszki József várospolitikai alpolgármestert és
  • Kozma Józsefet, a közgyűlés kulturális bizottságának elnökét delegálta.

A színház kollektíváját az üzemi tanács és a szakszervezet részéről

  • Stefanik Sándor főügyelő és
  • Pálhegyi Péter Sándorné pénzügyi szakember képviselte.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

A városi lap beszámolója szerint Barnák László arról beszélt, hogy 2018 júliusában vette át a színház vezetését, tervei azonban csak részben valósulhattak meg a pandémiás időszak és a bezárást hozó energiaválság miatt. A meghallgatáson a sikereit sorolta hosszasan, végül azt kérte a fenntartó önkormányzattól, hogy már márciusban rendkívüli közgyűlés döntsön a színigazgatói pályázatról a következő évad tervezhetősége és a szerződtetések időbeni lebonyolítása érdekében.

Peller Károly szegedi csapatot szeretne, és nem hisz a bőröndös vezetésben, majd hosszan sorolta a jelenlegi főigazgató mulasztásait. Mint mondta, a szegedi társulat kérte fel egy éve, hogy pályázzon. Véleménye szerint későn jelennek meg a havi műsorok, az országos marketing nagyon hiányzik, a szabadtéri pedig alig volt látható tavaly. Azt állította, a szegedi színház művészei nem kapnak szakmai elismeréseket, sok művésznek tisztázatlan a munkaszerződése, valamint nem alakítanak ki nemzetközi kapcsolatokat, ezeken javítana más, külföldi színházakkal is együttműködve.

Tóth Péter, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese a lehetőségek színházaként tekint a szegedi intézményre, amely az ország legnagyobb színháza, öt tagozattal. A nagyszínház felújításán túl fesztiválhangulatot, operastúdiót szeretne, a szegedi operajátszás hírnevének visszaszerezését reméli. Egyben depolitizált színházról is beszélt, majd megemlítette, hogy a Vaszy Viktor tér felöli oldalon ki lehetne nyitni a színház bejáratát, ahol egy kávézóval kulturális tér alakulhatna ki.