A jövő hét elején tetőzhet csak a tiszai árhullám, a Maros szombattól már apad Makónál

A Délmagyarország azt írja, Csongrádnál 556, Mindszentnél 596, Szegednél 573 centiméteres vízállást mértek péntek reggel. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) a következő hét első felében számít tetőzésre városunknál. Azt korábban mi is megírtuk hogy az első fokú árvízvédelmi készültség csak 650 centiméter elérésénél lép érvénybe, ám erre nem kell számítani.

A Tisza és a magyarországi folyók vízjárására jellemző a kora tavaszi, nyári árhullám. A szegedi szelvényre jellemző sokévi átlag 350 centiméter, a jelenlegi vízszint tehát magasabb a megszokottnál. Összességében az elmúlt két hónapban is ez volt a jellemző. Ennek oka az enyhe időjárás és a vízgyűjtőkre érkező csapadékmennyiség – magyarázta a lapnak Kozák Péter, az Ativizig igazgatója.

Kozák szerint hosszabb távon a szegedi szelvény vízállásait főként az országhatáron túl lehulló csapadék határozza meg, melyből a következő hat napban nem várható nagyobb mennyiség. A most kialakult árhullámra Szeged esetében a Maros folyón érkező vízmennyiség van a legnagyobb hatással, a folyó Makónál már tetőzött, szombattól várhatón apad.

Az is ismert, hogy a Kiskörei duzzasztónál megszűntették a duzzasztást, ennek következtében hatalmas mennyiségű uszadék indult el a folyón lefelé, ami abszolút lehetetlenné teszi a mindszenti komp működését az árhullámmal egyetemben, így az pénteken már nem jár. A szegedi Huszár Mátyás rakpartot is lezárták még március elsején délelőtt 10 órakor, bár a parkolási tilalom már korábban életbe lépett.