Adócsökkentést követeltek a kertészek Szegeden, a Zsendülés nevű zöldségkonferencián

Csütörtökön konferenciát tartottak a kertészek Szegeden a Forrás Szállóban. A Zsendülés nevű tanácskozáson Nagy István agrárminiszter és Németh Dávid, a K&H elemzője is részt vett, írja a Szeged.hu. A konferencián előkerült a zöldség-gyümölcs forgalmi adójának a csökkentése, mely meglehetősen fontos téma mostanság, mivel a napokban több szakértő is arról beszélt, hogy jó esély van arra, hogy a zöldség-gyümölcs árak rövidesen elindulnak felfelé.

A 24.hu arról ír cikkében, hogy a zöldség-gyümölcstermékeknek csökkenhet az áruk, mivel egyre nagyobb tételben jelennek meg a hazai termesztésű zöldségek, amelyek április elejére már az importot is kiszorítják. Viszont azt is hozzáfűzte a lap, hogy vélhetően nem így fog történni, merthogy a szállítási költségek emelkedése már majdhogynem teljesen beépült a fogyasztói árakba, így a zöldségek ára várhatóan magasabb marad majd, mint a rekord infláció előtti időszakban.

A tanácskozás résztvevői feltehették a kérdéseiket az agrárminiszternek, így került szóba az áfacsökkentés is. A politikus szerint akár be is következhetne az adócsökkentés, de csak egyesével, és el kellene dönteni, hogy melyikkel kezdjék. Leszögezte, hogy ő a gazdák véleményét osztja, ugyanakkor az intézkedés 150 milliárd forintos hiányt okozna a központi költségvetésben, ami a jelenlegi helyzetben aligha kapna támogatást a kormánytagok részéről.

Németh Dávid a K&H elemzője ezt követően arról beszélt, hogy csak támogatásokból nem lehet tartósan versenyképesen vállalkozni, illetve úgy gondolja, hogy lassan állt vissza az energiaválság enyhülése után a bizalom. Véleménye szerint a gazdaságot csak magasabb bérszínvonallal lehetne pörgetni, de magasabb fizetést csak versenyképes cégek tudnak kitermelni.

Nagy István az új uniós ciklus támogatásai kapcsán a fejlesztési támogatásokat részletezte, e-téren elsősorban a feldolgozókra koncentrálnának majd. A támogatások mértéke a korábbiakhoz hasonlóan ötven százalék lesz, de felmerült, hogy egy beruházáshoz kapcsolódó megújuló energetikai fejlesztés esetén még a nyolcvan százalékos támogatás sem kizárt. A végrehajtási rendelet majd csak április–májusban jelenik meg.