Halász Noémi: Elképesztően gyakori, hogy fideszes férfiak hoznak nők számára fontos témákban döntéseket

Szerda reggel tartott sajtótájékoztatót a szegedi Momentum a Kárász utcán, mellyel megnyitották a nőhónapi plakátkiállításukat is, olvasható Halász Noémi, a Momentum Szegedi Szervezetének alelnöke szociális média bejegyzésében. Úgy döntöttek, hogy idén nem csak 8-án lesz nőnap Szegeden, hanem egész márciusban.

„Ma Magyarországon a népesség több mint fele nő és mégsem foglalkozik a politika kellőképpen a problémáikkal” – írja a képviselő. Úgy véli, hogy a nők mindennapjaiban fontos témák vagy egyáltalán nem kerülnek be a politikába, vagy pedig bekerülnek csak épp teljesen rosszul. Arról is írt, hogy gyakori az, hogy elképesztően gyakori, hogy fideszes férfiak hoznak nők számára fontos témákban döntéseket, amikről meg sem kérdeztek senkit.

Ezúttal a Momentum szeretné az emberek figyelmét is ráállítani azokra a témákra, amik a nőket a mindennapokban érik és érintik, ezért jött létre a kiállítás. A kihelyezett plakátokon a nőket érintő témákat vonultatnak fel, melyeket civil szakértőkkel közösen dolgoztak ki. A plakátok olyan témákkal foglalkoznak mint a szülészet, nőgyógyászat terén fennálló problémákat; a munkahelyi diszkriminációt; nemek közti bérkülönbségek problémakörét; a nők tudományos életben való nehezített részvételét és a szociális törvény nőkre gyakorolt hatásait is.