Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia szegedi munkacsoportja, Vesmás Péter építészt választották elnöknek

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szegedi regionális munkacsoportja, mely az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában működik majd ezentúl. Az MMA helyi szervezete alakuló ülésén Vesmás Pétert építészt – aki többek között a Móra park és a rakparti védmű terveit is készítette –, az MMA tagját választotta elnökévé, a köztestületi tagokat pedig Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója fogja képviselni.

Kiss János, az MMA alelnöke az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy a köztestület közgyűlése tavaly októberben döntött hét regionális munkacsoport létrehozásáról annak érdekében, hogy országhatártól függetlenül a magyarlakta területek művészeti-kulturális életében tovább erősítse aktív jelenlétét, segítse a helyi kapcsolatépítést. Hozzátette: a regionális munkabizottságok közül a szegedi az ötödik.

Az alelnök említést tett arról is, hogy tavaly december 14-én a Magyar Tudományos Akadémia és az MMA stratégiai megállapodást kötött. A nemzet érdekében együttműködő két alkotmányos köztestület a többi közt arról is megegyezett, hogy az MMA regionális munkacsoportjai az MTA öt területi bizottságának épületében kapnak helyet, és ezekből szervezik a helyi munkát.

Richly Gábor, a MMA főtitkára arról beszélt, hogy a köztestület legfőbb feladata a kortárs magyar művészeti élet támogatása. Munkájában az MMA nem csupán csaknem háromszáz akadémikusának életművére, tapasztalatára támaszkodik, de bevonja ebbe több mint ezer köztestületi tagját, több száz ösztöndíjasát és együttműködő szakmai partnereit is. Az MMA alakulásától kezdve törekedett az országos jelenlétre, igyekezett támogatni a helyi kezdeményezéseket, működése ennek ellenére Budapest-központú volt.

A fővárosból ugyanakkor nem lehet úgy segíteni a művészeti kezdeményezéseket országszerte és a határon túl, mint a hét regionális központ révén. A köztestület távlatosan gondolkodik abban, hogy az MTA példáját követve Kolozsváron is munkabizottságot alapít. A regionális munkacsoportok helyi partnerekkel közösen gondolkodva, közösen tervezve, társfinanszírozással kívánnak újabb értékeket létrehozni, támogatni kulturális, művészeti fesztiválokat, intézményeket, civilszervezeteket.

Krisztin Tibor professzor, az MTA Szegedi Területi Bizottságának elnöke beszédében felidézte, hogy az MTA az 1960-as években hozta létre területi szervezeteit, 1961-ben a vidéki egyetemi városok közül először Szegeden, segítve ezzel az akadémia küldetésének megvalósítását. A szegedi bizottságnak hosszú ideje működik művészeti szakbizottsága, melynek a Szegeden dolgozó MMA-tagok szinte mindegyike aktív résztvevője, emellett a testület székháza folyamatosan otthont ad képzőművészeti kiállításoknak is.