Egy sávot elvennének a buszoktól a petőfitelepi Fő téren, hogy több legyen a zöldterület

A Szeged.hu önkormányzati lap számára tartott területbejáráson beszélt arról Szénási Róbert, Petőfitelep városész önkormányzati képviselője, hogy már készítik a terveket a Fő tér új arculatához, mely a művelődési ház, a templom és a Csap utca által határolt terület teljes megújítását fogja jelenteni, ám ez az önkormányzat anyagi helyzetétől függően több lépésben valósul majd meg.

A tervek szerint a Volánbusz által használt jelenlegi buszforduló négy sávjából egyet elvesznek és a leendő új közpark zöldterületéhez csatolják, hogy egybefüggő pihenőövezet és rendezvényhelyszín alakuljon ki, bár utóbbi kérdéses, hogy milyen rendezvényeknek tudna biztonsággal helyt adni a nagyobb forgalom mellett. Ezen felül az új és felújított utcabútorok mellett egy ivókutat is elhelyeznek a téren.

A Szántó Kovács János utca felőli járda megszűnik, a 73Y és 74Y buszok megállóit is áthelyezik. A Volán forgalmi épülete mögötti salakos területet is rendezik utcabútorokkal és cserjék, más növények ültetésével. A tér templom felőli belső oldalán található, két különálló buszmegállót összevonják, a kerékpártámaszokat is áthelyezik, valamint a jelenlegi leaszfaltozott terület térburkolatot kap.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A tér mellett található a művelődési ház és egy óvoda is, ezeknél új, rendezettebb parkolási lehetőségeket alakítanak ki a vízelvezetéssel együtt. A tér túloldalán található óvoda Szántó Kovács János utcába nyúló részén a tervek szerint befedik a ma még nyitott árkot az új parkolók kialakításához.

Azt már korábban megírtuk, hogy a városrészi központok felújítására 500 millió forint jut idén Szeged költségvetéséből, mely keretében felújítanák a Lechner teret, az Aradi vértanúk terét, a petőfitelepi Fő teret és a Bartók teret is. Ezen beruházások idén csak elindulnak, nem feltétlenül fejeződnek be. Viszont az említett pénzösszeg annyira kevés a közterületek méretéhez képest, hogy egyelőre csak részben teszik őket rendbe.