A világon még nem használt eljárással mentettek meg Szegeden egy 8 hónapos külföldi kislányt

Az orvosi kezelések történetében nem volt még olyan beavatkozás, mint amelyet a 8 hónapja született külföldi kislány esetében végeztünk el. Egyetlen lépessel kellett megoldanunk egy háromszoros, légútban lévő szűkületet – erről beszélt a Délmagyarországnak Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora a beavatkozásról, amellyel megmentették a koraszülött gyermek életét.

A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika vezetőjének elmondása szerint a rendkívüli műtét során az elmúlt évtizedek alatt kifejlesztett eljárásukat gondolták tovább. A koraszülött kislány még 23 hónapos korában érkezett a szegedi klinikára úgy, hogy néhány hónapon belül lélegeztetetlenné vált volna.

Korábban már végeztünk 1–2 napos gyermekeken hasonló műtétet, de olyan speciális helyzettel még nem találkoztunk, hogy egy lépésben kelljen megoldani a légutak három szakaszon történő elzáródását. De elvállaltuk, mert úgy éreztük, hogy a világszínvonalúan képzett csapatunk képes rá, mint ahogy arra az egyedülálló altatási technológiára, majd intenzív osztályos kezelésre is, amelyre a szüksége volt a gyerek kezeléséhez – mesélte Rovó.

A tanszévezető tanár szerint „egy innovációt hajtottunk most végre, ilyet még nem csináltak máshol, főleg nem ilyen életkorban. Ha átveszik más egészségügyi intézmények, akkor megoldódik azoknak a betegeknek a sorsa, akiknek egyébként a szűkület miatt légcsőkanülre van szüksége, ami lehetetlenné teszi azt, hogy megtanuljanak beszélni, hiszen a légút és a gége szét van választva. A beavatkozás bármely életkorban elvégezhető.

Rovó László elmondása alapján Szegeden jelenleg 20 gyerek vár hasonló operációra, a felnőttek számáról nem is beszélve. A koronavírus-járvány miatt egyre több ilyen panaszos van, ráadásul a vírus miatt a tüdejük sem működik teljes kapacitással, viszont a helyzetükre épp a most kifejlesztett operáció nyújthat megoldást.

Fotó: Rosta Tibor / MTI