Spanyol, német, norvég és szerb egyetemmel bővült az SZTE szövetsége az év elején

A közlemény szerint a 2019-ben az SZTE mellett a Paris-Saclay Egyetem, a Lundi Egyetem, a Portói Egyetem és a müncheni Ludwig Maximillian Egyetem együttműködésével létrehozott EUGLOH (European University Alliance for Global Health Európai Egyetemi Szövetség a Globális Egészségért) bővülése számos területen biztosít együttműködési lehetőséget az érintett felsőoktatási intézmények hallgatói, oktatói, kutatói és munkatársai számára.

A bővülést egyébként még tavaly jelentették be, melyet a Szegeder is megírt.

  • A spanyol Alcalái Egyetemmel,
  • a Hamburgi Egyetemmel,
  • az Újvidéki Egyetemmel,
  • valamint a norvégiai tromsoi egyetemmel (The Arctic University of Norway)

gazdagodó EUGLOH 2.0 immár kilenc intézménnyel, új környezetet és új szakmai lehetőségeket teremt a hallgatók, oktatók, kutatók és munkatársaik számára. Számos külföldi ösztöndíjban, projektben és képzésben vehetnek részt, világot láthatnak, kultúrákat ismerhetnek meg. A csatlakozott egyetemek filozófiája a befogadásra és a közösségre épül: a programok bármely tag számára elérhetőek.

A hallgatóknak ez lehetőséget jelent, hogy tanulmányaik során más egyetemek hallgatóival találkozzanak a rövidebb kurzusokon, hosszabb tréningeken, nyári egyetemeken. A hallgatók így egy nagyobb közösség teljes jogú polgáraként járhatnak órákra és érezhetik, hogy részei a nemzetközi vérkeringésnek.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A EUGLOH tagjaként az egyetemi polgároknak lehetőségük van párnapos programra vagy akár két hónapnál hosszabb időre is kiutazni a választott intézményekbe. Az online projektekhez és kurzusokhoz pedig bármikor csatlakozhatnak a jelentkezők. A programokat a szövetség anyagilag is támogatja, még könnyebbé téve a hallgatók számára a bekapcsolódást.

A szövetség tagjai számára olyan új lehetőségek nyílnak, mint a közös szakmai projektek és a tudományos infrastruktúra használata, például a biomedicina, az élettudományok és a társadalomtudományok területén. A különböző tudományterületeket összefogó programok számos jóléttel és közegészségüggyel kapcsolatos kihívással is foglalkoznak.