Négynapos munkahét bevezetésével kísérletezik a szegedi CE Glass

Január elejétől négynapos munkahétre állt át a szegedi gyökerű CE Glass, melytől az üvegipari vállalat  hatékonyabb munkavégzést és a munkavállalók munka-magánélet egyensúlyának javulását várja.

A közleményükben azt írják, hogy a négynapos munkahét kísérleti jellegű bevezetésével Magyarországon eddig kevesek próbálkoztak, azonban az az országban is egyedülálló, hogy egy több száz főt foglalkoztató gyártó vállalatcsoport teljes állománya egyidőben térjen át a heti négynapos munkavégzésre.

Az új munkarend bevezetését elmondásuk alapján több hónapos előkészítő munka előzte meg. Ennek során a dolgozókat is megkérdezték a tervezett változásokról, többek között a műszakok rendjét is szavazatok alapján határozták meg. A belső felmérésük szerint közel 88%-uk támogatta a négynapos munkahét bevezetését. Azt is megkérdezték tőlük, hogy ennek bevezetése szerintük segítené vagy hátráltatná-e a magán- és családi életüket, melyre a dolgozók 90%-a válaszolta azt, hogy teljes mértékben, vagy inkább támogatná őket ebben az új munkarend, ami nem egy meglepő eredmény.

A cég közleményének adatai szerint irodai területen hetente összesen 36 órát dolgoznak az alkalmazottak, a termelési és rakodási területen heti 40 órás munkarend van. A munkaórák csökkentése nem jár a fizetés csökkenésével, mivel a heti 4 napos munkahét bevezetésével együtt bérfejlesztés is történt.

A kísérlet első hónapja az új munkarendre való áttérésről, a rendszer finomhangolásáról szólt. Az átállás az irodai, műszaki, gyártási és szállítási területen is zökkenőmentesen végbement. A dolgozói visszajelzések alapján a kísérlet beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a cég közleménye szerint, a CE Glass alkalmazottai rövid idő alatt megszokták és megszerették a négynapos munkahetet, többen is a felszabadult péntekekre szervezik ügyeik intézését, utazásukat, családi programjaikat, vagy csak egyszerűen pihenésre használják a hosszú hétvégéket.

A CE Glass kísérlete a négynapos munkahéttel tervezetten 2023 december végéig tart, így az építőipar sajátosságait is figyelembe véve egy teljes éves működést tudnak szimulálni. A rendszer minden hónapban felülvizsgálaton esik át, a munkarend megtartásáról pedig az év végén születik döntés.

Fotó: CE Glass Industries